+ Meer informatie

Nederland wil ooM Portugal in de EE<3

Soares krijgt steun van Den Uyl-

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Nederland is er voorstander van dat Portugal lid wordt vin de Europese Gemeenschappen. Dit verklaarde minister-president drs. J. M. den Uyl woensdagavond na afloop van twee uur besprekingen met zijn Portugese ambtgenoot Mario Soares. Maar Nederland heeft niet toegezegd dat Portygal in 1985 volledig lid zal zijn van de EEG, zoals de regering in dat dot zo graag wil. „Dat hangt af van de onderhandelingen", aldus de Nederlandse ministerpresident.

De Portugese premier is samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Medeiros Ferreira woensdagmiddag voor een bezoek van nog geen 24 uur in Nederland aangekomen om steun te vinden voor de toelating van Portugal tot de Europse gemeenschappelijke markt.

De Portugese president Soares pleitte in Den Haag, net zoals hij al gedaan heeft in Londen, Dublin, Kopenhagen, Rome, Parijs, Bonn en Straatsburg voor een snelle toelating ondanks de ernstige problemen waarvoor het land zich geplaatst ziet. Nog voor het einde van de maand, zo verklaarde hij op een persconferentie in Den Haag zal Portugal de officiële aanvraag indienen.

„Wachtkamer"

Lissabon hoopt dan dat de Europese commissie voor het einde van dit jaar of anders begin volgend jaar met een gunstig advies aan de EEG-ministerraad uitkomt. Hij schat dat de ministers dan binnen twee maanden gunstig zullen reageren, zodat over ongeveer een jaar de officiële onderhandelingen over de Portugese toetreding kunnen beginnen. " Tegen 1985 zou Portugal dan volledig lid kunnen zijn, aldus Mario Soares.

Een stelling die op de persconferentie • door minister-president Den Uyl niet werd bestreden. Maar het is wel bekend dat ook de Nederlandse regering" vcfcirziet dat Portugal gezien de econpiaische problemen nog wel enige tijd in de „wachtkamer" zal moeten vertoeven, alvorens volledig lid te kunnen zijn. Minister Van der Stoel schatte een half jaar geleden dat dit zeker nog wel tien-a vijftien jaar zal kunnen duren. Maar alvorens een volwaardig lid te zijn, wil Portugal wel alvast op politiek gebied samenwerken met de Europese gemeenschap, zo verklaarde de Portugese premier. De Portugese minister-president die donderdag zijn reis voortzet naar Luxemburg en vandaar naar Brussel gaat, heeft premier Den Uyl uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Portugal. Een datum hiervoor is nog niet vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.