+ Meer informatie

nieuwe president toch opgestapt

• • J ^x van Hamburg

3 minuten leestijd

PARIJS — De Franse communistische partij heeft de socialistische president, Francois Mitterrand, maandag meegedeeld dat zij nog steeds op ministerieel niveau wil deelnemen aan zijn regering. Zij verbond dit verzoek aan de komende parlementsverkiezingen.

De communistische partijleider Georges Marchais deelde het standpunt van zijn partij mee tijdens een onderhoud van een uur op het Elysee-paleis. „Ik heb de president het standpunt van onze partij uiteengezet: Na het verslaan van Giscard d'Estaing — waaraan wij hebben bijgedragen — is onze partij bereid dit succes bij de komende parlenientsverkiezingen te bevestigen. Wij zijn bereid al onze verantwoordelijkheden op alle regeringsniveaus te aanvaarden om het beleid uit te voeren waarop alle Franse vrouwen en mannen wachten", aldus Marchais.

Marchais weigerde te zeggen of de president beloofd had communisten in een toekomstig kabinet op te nemen als de verkiezingen voor de nationale vergadering van 14 en 21 juni leiden tot een linkse meerderheid. De communisten toonden zich ongeduldig na de koele houding die Mitterrand na zijn verkiezingsoverwinning van 10 mei jegens hen aan de dag legde. Zij beklaagden zich erover dat zij niet waren uitgenodigd voor inhuldigingsplechtigheden en dat er geen communisten werden opgenomen in het 42 leden tellende overgangskabinet.

De communistische partijleider was de eerste van de vier politieke leiders die maandag door Mitterrand ontvangen werden na diens besluit van zaterdag tot vaststelling van de verkiezingsdata. Na Marchais ontving de president achtereenvolgens de gaullist Jacques Chirac, Jean Lecanuet, leider van de coalitiepartij van Giscard d'Estaing, en de leider van de socialistische partij, Lionel Jospin. Op 1 juni begint de verkiezingscampagne. In de vrijdag ontbonden nationale vergadering die 490 zetels telt, beschikten dè rechtse en middenpartijen over de meerderheid. Mitterrand hoopt dat de komende verkiezingen een linkse meerderheid zullen opleveren die hij nodig heeft voor de uitvoering van zijn socialistisch program.

Deze stap van Klose houdt verband met de al maandenlang durende meningsverschillen over deelneming van de Hanzestad aan de bouw van de zeer omstreden kerncentrale Brokdorf, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De SPD-er is fel tegenstander van de kerncentrale aan de Elbe. Hij wordt tot de linker vleugel van de partij gerekend. • Het aftreden van Klose betekent een nieuwe tegenslag voor de partij van bondskanselier Helmut Schmidt na het echec van de SPD op 10 mei in WestBerlijn. Begin volgend jaar moeten in Hamburg Vegionale verkiezingen worden gehouden en de SPD ziet zich voor de noodzaak gesteld met spoed een vervanger voor Klose te vinden. In goedingelichte kringen in Bonn circuleert de naam van de huidige minister van Defensie, Hans Apel. Ook de staatssecretaris van Arbeid, mevrouw Anke Fuchs, wordt in dit verband genoemd. Beiden Stammen uit Hamburg, zoals trouwens ook bondskanselier Schmidt zelf.

Regeringswoordvoerder Kurt BeS-' ker verklaarde maandag tegenover journalisten dat het SPD-bestuur in Hamburg Klose had voorgesteld de kwestie van de deelneming aan ht Brokdorf-project naar 1982 te verschuiven. Deze wilde daar echter niet op ingaan. Klose stond erop dat men afstand van Brokdorf zou nemen. Hij kon hiervoor echter niet voldoende medewerking van het SPD-bestuur van Hamburg krijgen.

De senaat, de regionale regering van Hamburg, wordt van nu af geleid door burgemeester Helga Elstner. Ook alle overige senatoren blijven in functie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.