+ Meer informatie

Consumentenbond: Claim schade bij Nuon

2 minuten leestijd

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers die woensdag zijn getroffen door de stroomstoring moeten de schade verhalen bij energiebedrijf Nuon, hoewel dat volgens de geldende compensatieregeling niet kan. Dat zei de Consumentenbond gisteren.

Duurt een stroomstoring langer dan vier uur, dan kunnen klanten de schade claimen bij het energiebedrijf. De stroomuitval in Amsterdam was van kortere duur. De Consumentenbond vindt echter dat Amsterdammers toch moeten proberen Nuon aansprakelijk te stellen.

De compensatieregeling voor stroomstoringen is de ondernemersorganisatie MKB-Nederland al langer een doorn in het oog. Op basis van een NIPO-onderzoek over twaalf maanden stelde de organisatie onlangs vast dat 90 procent van de storingen in de energielevering korter duurt dan vier uur.

In de onderzoeksperiode werd eenderde van de kleine- en middelgrote onderneming door een storing in energietoevoer getroffen. Gemiddeld leed een kwart van de getroffen ondernemers een schade van 1930 euro, die in veruit de meeste gevallen op grond van de bestaande regeling niet werd gecompenseerd.

"Het aantal storingen vertoont de laatste jaren een lichte stijging. Wij maken ons hier al langer zorgen over", aldus een MKB-woordvoerder.

Vorige week maakte de DTe, de toezichthouder voor de energiesector, bekend met nieuwe maatregelen stroomstoringen te willen gaan aanpakken. Vanaf 2004 moeten elektriciteitsbedrijven hun klanten kortingen geven als de stroomuitval toeneemt. Als de stroomuitval afneemt, mogen zij hogere tarieven in rekening brengen.

MKB-Nederland is tevreden over die plannen. De organisatie verwacht met de DTe dat dit nieuwe systeem energiebedrijven prikkelt om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van de stroomvoorziening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.