+ Meer informatie

Advies: Borssele en Dodewaard moeten veiliger

1 minuut leestijd

DEN HAAG De overheid en de directie van de kerncentrales Dodewaard en Borssele moeten binnen enkele jaren een serie maatregelen onderzoeken die de veiligheid van de kerncentrales kunnen verbeteren.

Dat schrijft de Commissie Reactorveiligheid over maatregelen voor de ongevalsbeheersing in de kerncentrales Borssele en Dodewaard gisteren in een advies aan de regering. Om het advies was gevraagd naar aanleiding van het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobil in april 1986. De commissie bepleit in het advies maatregelen die het bedienend personeel van kerncentrales meer tijd geven om bij een ongeval effectief in te grijpen. Een betere opleiding en training van het personeel noemt de commissie daarbij van groot belang.


Staatssecretaris De Graaf (Sociale Zaken) zal voor de kerncentrales in Borssele en Dodewaard veiligheidsstudies laten uitvoeren naar de kans op een ernstig ongeval. In een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de adviezen van de commissie benadrukt De Graaf dat reeds een aantal veiligheidsmaatregelen is voorbereid. Het gaat met name om noodprocedures voor menselijk handelen als er iets uit de hand loopt.


Begin augustus zal begonnen worden met een veiligheidsonderzoek in Borssele, dat anderhalf jaar in beslag zal nemen. Met de leiding in Dodewaard moet nog worden afgesproken aan welke voorwaarden voor het onderzoek moet worden voldaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.