+ Meer informatie

Urker vissers: Ontheffingen vaak misbruikt

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Van de ontheffingsregeling die vissers toestaat langer dan 150 dagen op schol en tong te vissen als ze minder dan driekwart van de toegestane vangst hebben gevangen, wordt veelvuldig misbruik gemaakt. De controle van de Algemene Inspectiedienst (AID) op deze regeling schiet te kort.

Dat stelt de Producentenorganisatie Oost (PO Oost), waarbij de meeste Urker vissers zijn aangesloten, in een brief aan het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij. De PO Oost wil deze kwestie maandag aan de orde stellen tijdens een overleg met het ministerie.

Volgens een woordvoerder van de PO Oost komt het „op vrij grote schaal" voor dat vissers extra zeedagen krijgen, terwijl collega's met een zelfde contingent en een gelijk aantal pk's de hun toegestane hoeveelheid al hebben opgevist. „Dat geeft te denken".

Een woordvoerder van het ministerie deelde mee dat er geen bewijzen zijn voor het onterecht verlenen van ontheffingen. Vissers die voor een ontheffing in aanmerking willen komen, dienen over een verklaring van een registeraccountant te beschikken. Die wordt vervolgens gecontroleerd door de AID en door de interne accountantsdienst van het departement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.