+ Meer informatie

i c? A Polen eisen

2 minuten leestijd

regering op aandringen de onderhandelingen met de Sovjet-Unie over middeliange-afstandswapens spoedig te beginnen.
delingen zo spoedig mogelijk beginnen, liever in het najaar, dan later", zo zei Schmidt voor de televisie. De Amerikaanse regering zou er over denken in november met deze onderhandelingen te beginnen.

In Westduitse regeringskringen is men vol vertrouwen dat bij de Amerikanen de wil tot onderhandelen aanwezig is. In dit verband wordt er op gewezen dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Haig, en de Russische ambassadeur in Washington, Dobrynin, al intensiever bezig zijn de onderhandelingen voor te bereiden dan tot nu toe bekend was. Haig en Dobrynin hebben al tien gesprekken gevoerd. Sceptisch staan de Westduitse regeimmimsssssm. langstelling die de Sovjet-Unie voo|' de onderhandelingen heeft.

Dubbelbesluit

In de bondsrepubliek staan be- en ontwapening in het middelpunt van de politieke discussie. En Schmidt heeft het afgelopen weekeinde al gedreigd op te stappen wanneer hij het beleid dat hem voor ogen staat niet kan verwezenlijken. Het gaat daarbij om het zogenaamde dubbelbesluit van de NAVO. Dit houdt enerzijds de stationering in van moderne kernwapens vóór de middellange afstand in de Westeuropese NAVO-landen en anderzijds onderhandelingen tussen de VS en de SovjetUnie over wapenbeheersing.

Binnen de sociaal-democratische partij van Schmidt gaan stemnjen op tegen de modernisering van de raketten in Europa. Schmidt verklaarde zaterdagavond „dat hij niet langer de verantwoordelijkheid voor de regering kan dragen" als blijkt dat zifn partij tegen die modernisering is. Hij waarschuwde er voor de wens tot vrede van de VS in twijfel te trekken. Hij liet duidelijk blijken dat de verwezenlijking van beide delen van het NAVO-dubbelbesluit voor hem van groot belang zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.