+ Meer informatie

Opname preek met langzame cassette

NU TWEEMAAL ANDERHALF UUR

2 minuten leestijd

BODEGRAVEN — Het opnemen van preken gebeurde vroeger altijd met de bandrecorder. Nu dit vrij omvangrijke apparaat steeds meer verdrongen wordt door de veel compactere en meer handelbare cassetterecorder doet zich het probleem voor dat de bandjes te kort zijn om een volledige preek aan één kant op te nemen.

Een uur per kant is op het ogenblik het maximum, hoewel er een merk is dat bandjes van anderhalf uur per kant in het programma heeft. De ervaringen hiermee zijn echter niet onverdeeld gunstig. Het risico van vastlopen is vrij groot.

Een slimme technicus in Bodegraven heeft nu een methode bedacht waardoor het mogelijk is een bandje dat normaal een uur per kant draait, nu anderhalf uur te laten draaien. Omdat er aan het bandje niets verandert, is het duidelijk dat de cassetterecorder zelf aangepast moest worden. Simpel gesteld komt het hierop neer dat zowel tijdens het opnemen als tijdens het afdraaien de snelheid van de recorder zodanig verlaagd wordt dat het bandje anderhalf keer zo lang draait.

Philips
Radio Van Vliet in Bodegraven nam hiervoor een gewone Philips cassetterecorder waarin men met toestemming van Philips (en dus met behoud van garantie) deze voorziening aanbracht. Het apparaat is omschakelbaar zodat het ook op de gewone manier te gebruiken is, wat voor het opnemen van muziek beslist de voorkeur verdient. De kwaliteit van het opgenomen gesproken woord lijdt echter niet onder de snelheidsverlaging van het bandje, terwijl ook de gemeentezang er nog vrij acceptabel op komt. Het streven was eigenlijk het bandje honderd minuten te laten draaien, maar in dat geval ging de geluidskwaliteit te ver achteruit.

De aangepaste cassetterecorder is te bestellen bij Radio Van Vliet, Wilhelminastraat 46, 2411 CZ Bodegraven, tel. 01726-12828. Het Philips typenr. is N 2235 en de prijs ƒ 250,- franco huis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.