+ Meer informatie

Hoeveel is een mensenleven waard?

2 minuten leestijd

De boef vraagt niet voor niets Je geld of je leven!" Zo brachten de levens van Freddy Heineken en zijn chauffeur niet minder dan 25 miljoen gulden op. Toch wordt de prijs van een mensenleven niet op de markt van de onderwereld bepaald

De economische schade van een ongeval met dodelijke afloop kan groot zijn. Niet alleen wanneer iemand een dure opleiding heeft gevolgd, ook het overlijden van een zuigeling kan al een flinke schadepost zijn. Met name wanneer het kind kunstmatig verwekt is. Zo kost een reageerbuisbaby gemiddeld niet minder dan 30.000 gulden. Het waren dan ook deze kinderen die de discussie over kosten en effectiviteit in de gezondheidszorg op gang brachten. Bij de keuze of men al dan niet een orgaantransplantatie zal uitvoeren, gaat het erom wat iemand aan deze transplantatie heeft. Wordt het een psychisch wrak dat elf maanden per jaar in het ziekenhuis ligt? Komt de ingreep te laat of te vroeg? Hoe lang moet iemands levensverwachting zijn na een 250.000 gulden kostende levertransplantatie om 'rendabel' te zijn. Het is duidelijk dat naarmate de techniek vordert, de vraag tot welke prijs er aan de gezondheid gesleuteld kan worden dringender wordt. Bovenstaande laat echter ook zien dat naarmate de vertechnisering van de gezondheidszorg toeneemt, de mens steeds meer tot een object wordt gereduceerd. De gezondheidszorg is een belangrijke factor in het sparen van mensenlevens.

Het wordt ethisch erg gevaarlijk wanneer het al dan niet geholpen worden afhangt van materiële factoren. De waarde van een mensenleven wordt dan al snel ook in geld uitgedrukt. Het stopzetten van de verzorging van comapatiënte mevrouw Stinissen laat zien dat in onze samenleving de grenzen verlegd worden. De euthanasiediscussie toont aan dat in onze samenleving de bereidheid afneemt om offers op te brengen voor zwaar gehandicapten en demente bejaarden. In plaats van de bijbelse normen en waarden waarin alle leven als van God geschonken leven gerespecteerd wordt, glijden we af naar een samenleving waarin mensen zichzelf tot norm verheffen. Dit heeft ertoe geleid dat "gezonde" mensen uitspraken doen over de kwaliteit van het leven van hun medemensen, ja zelfs gaan beslissen over het al dan niet verder laten leven van hun 'niet-gezonde' naaste.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.