+ Meer informatie

Actiegroep voor eerherstel bintje

1 minuut leestijd

STIENS (ANP) - Aardappelhandelaar A. Brandsma uit Stiens heeft een actiegroep opgericht voor het bintje.

Volgens de actiegroep is het onterecht dat de aardappel als gifpieper bekendstaat. Het bintje moet volgens de actievoerders weer terug in de supermarkt. Er zijn 117 boeren en handelaren uit heel Nederland bij de actiegroep aangesloten.

Brandsma meent dat het bintje negatief in de publiciteit wordt gebracht, omdat de supermarkten er niet genoeg aan verdienen in vergelijking met nieuwe aardappelrassen. "Er stonden verhalen in de krant dat er dertig keer meer gif gespoten wordt op het bintje dan op andere soorten. Dat is absolute onzin", aldus de aardappelhandelaar en voormalig aardappelboer. Bintje is volgens de actiegroep "een alleskunner met ongeëvenaarde kwaliteiten."

De stichting Natuur en Milieu blijft bij het standpunt dat het bintje milieuonvriendelijk is. "In 2000 hebben wij een lijst gemaakt van alle aardappelrassen. Bintje was het zwakste ras en moet daarom veel bespoten worden. Er is geen enkele aanleiding te denken dat er verbeteringen zijn opgetreden sinds die tijd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.