+ Meer informatie

Bührmann-Tetterode ziet winst flink dalen

Vraag naar grafische apparatuur gedaald

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Bührmann-Tetterode (grafisch papier, verpakkingen en kantoorsystemen) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een winst behaald van ƒ 62,6 miljoen. Dat is ruim 31 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar, toen het nettoresultaat ƒ 90,9 miljoen -bedroeg. Per aandeel daalde de winst van ƒ 2,57 tot ƒ 1,77, zo heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

Het concern gaat ervan uit dat de winst in het tweede semester onder (druk blijft staan, „ondanks gerealiseerde en nog te realiseren resultaten van de lopende winstverbeteringsprogramma's". Als gevolg daarvan zal het resultaat in het tweede halfjaar lager zijn dan dat over de tweede helft van 1991 (ƒ 102 miljoen). De omzet groeide in de eerste helft van dit jaar met 3,4 procent tot ƒ 2,923 miljard. Worden acquisities buiten beschouwing gelaten dan daalde de omzet echter met 7,1 procent. Het bedrijfsresultaat moest 23 procent omlaag tot ƒ 129,4 miljoen.

Gedaalde vraag

Bührmann-Tetterode (BT) wijt de problemen vooral aan de sterk gedaalde vraag naar grafische apparatuur. „Was er in 1991 nog sprake van „extra" omzet uit hoofde van het geleidelijk interen op de relatief hoge orderportefeuille, in de eerste zes maanden van 1992 was dit niet langer het geval". In de sector grafische en kantoorsystemen stonden zowel de omzet als de marges onder druk.

De sector grafisch papier en kantoorprodukten maakte „ondanks ongunstige marktomstandigheden een goede ontwikkeling door". Bij de verpakkingen lag de autonome omzet daarentegen op een lager niveau.

Ook de joint-ventures met KNP op het gebied van golfpapier (RPE) en golfkarton (CE) werden geconfronteerd met lagere verkoopprijzen. Voor RPE resulteerde dat in een „aanmerkelijk lager resultaat". Mede dank zij de lagere papierprijzen kon CE het „goede" resultaat van het eerste halfjaar van 1991 evenaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.