+ Meer informatie

Totale mislukking van staatsgreep in Nigeria

Obasanjo „gematigd" opvolger

2 minuten leestijd

LAGOS — Tot nieuw staatshoofd van de Afrikaanse staat Nigeria is zaterdag benoemd luitenant-generaal Obasanjo, voorheen chef-staf van de strijdkrachten. Generaal Obasanjo komt in de plaats van generaal Moertala Moehammed, die vrijdag tijdens een mislukte staatsgreep om het leven kwam. Dit is bekendgemaakt door radio Nigeria.

De Nigeriaanse radio verspreidde een verklaring van de hoge militaire raad waarin ,,met de grootste droefheid de tragische en plotselinge dood van generaal Moertala Moehammed" werd aangekondigd. Blijkens de verklaring werd Moehammed vrijdag gedood door luitenat-kolonel Dimka, de trainingsofficier die vrijdag de staatsgreep aankondigde, en enkele dissidente militairen die zijn gearresteerd. De verklaring van de militaire raad kwam 21 uur na het nieuws dat de staatsgreep door loyale troepen was verijdeld. Generaal Moertala Moehammed was een lid van de grote noordelijke Hausa-stam. Hij was een toegewijd, doch niet-dogmatisch. Moslim en een vastberaden militair die zich tijdens de Nigeriaanse burgeroorlog onderscheidde. Volgens de verklaring van de militaire raad zal het nieuwe staatshoofd Obasanjo zaterdagavond een toespraak tot de natie houden.

Tweede man

Luitenant-generaal Oloesegoen Obasanjo was reeds de nummer twee in de hiërarchie van het Nigeriaanse regiem. Hij was chef-staf van de strijdkrachten en zetelde naast generaal Moehammed in de Hoge Militaire Raad, het leidende orgaan van de republiek. Obasanjo is afkomstig uit het westen van Nigeria (de meerderheid van Nigeriaanse officieren stamt uit het noorden en het midden van het land) en staat bekend als een gematigd en bekwaam leider. Het was zijn divisie, de derde mariniersdivisie, die in januari 1970 de genadeslag toediende aan het Biafraanse verzet, al werd wel een stuk menselijkheid betracht, tegenover de overwonnen bevolking van Biafra. Obasanjo werd chef-staf na de militaire staatsgreep van 29 juli 1975 die de val betekende van de regering van Gowon en generaal Moehammed aan de macht bracht.

Doden

Behalve president Moertala Moehammed zijn bij de mislukte staatsgreep in Nigeria nog vier soldaten gedood. Dit is zaterdagavond in een radio-uitzending meegedeeld. Het zijn de militaire gouverneur van de deelstaat Kwara, kolonel Ibrahim Taiwo en de adjudant, oppas en en de chauffeur van Moehammed. Een kolonel werd gewond.

Generaal Obasanjo zei dat een uitgebreid onderzoek is gelast naar de staatsgreep die werd uitgevoerd door enkele militairen en die was georganiseerd door luitenant kolonel B. S. Dimka van het opleidingskorps van het leger. Er zijn vele arrestaties verricht en de schuldigen zullen „op militaire wijze" worden behandeld.

Het vermoorde staatshoofd is zaterdag met militaire eer begraven in zijn vroegere woonplaats Kano. Generaal Obasanjo zei dat generaal Moehammed werd doodgeschoten toen hij op weg was naar zijn kantoor. Het nieuwe staatshoofd deelde mee dat de politiek van Moehammed op „dynamische" wijze door zijn regering zal worden voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.