+ Meer informatie

In Cairo nieuwe fabriek Nestle

CNV distantieert zich van staking

2 minuten leestijd

VEVEY — Het Zwitserse concern Nestle SA, dat in Nederland 614 arbeidsplaatsen wil laten verdwijnen, zal samen met zijn Egyptische partner, Egyptian Finance Company, veertig miljoen frank, ongeveer 54 miljoen gulden, investeren in twee vestigingen in Egypte. Op de middellange termijn levert de investering werk op voor ongeveer zeshonderd mensen, 'zo heeft het concern gisteren laten weten.

Op ongeveer tien kilometer ten zijn. „De mensen zijn zo kwaad dat westen van Cairo zal Nestle een fabriek bouwen voor de produktie van onder meer kindervoeding. Deze fabriek gaat in 1989 draaien. In een al bestaande vestiging waar ijs, yoghurt en vruchtesappen worden gemaakt, zal de produktie van gekoelde voedingsmiddelen worden uitgebreid.

Nestle noemt de investering een mijlpaal in zijn ontwikkeling in Egypte. Het besluit om geld te steken in produktiecapaciteit in Egypte past in het concernbeleid om import te vervangen door eigen produktie ter plaatse, aldus Nestle.

Staking

De werknemers bij de brieken in Rotterdam en Nestle fahet Friese Scharsterbrug zijn vanmorgen in staking gegaan. De actievoerders eisen, evenals de vakbonden, dat er hoe dan ook geen gedwongen ontslagen vallen. De directie wil die garantie echter tot nu toe niet geven.

Rotterdam zou door de sanering het zwaarst worden getroffen. Daar zou de hele vestiging met 300 werknemers moeten worden opgedoekt. In Scharsterbrug zouden 40 van de 200 werknemers moeten verdwijnen.

Vanmorgen besloten de werknemers in Scharsterbrug te gaan staken waarop hun collega's in Rotterdam besloten het bijltje er weer bij neer te leggen, aldus een woordvoerder van de Voedingsbond FNV. Hoelang de stakingsacties gaan duren was vanmorgen nog niet duidelijk.

De vakbondswoordvoerder beaamde dat het ultimatum aan Nestle pas maandag afloopt, maar volgens hem is de woede onder de werknemers zo groot dat acties niet te vermijden ze eenvoudig weg niet meer te houden zijn. Ze willen stoom afblazen en de directie duidelijk maken dat ze de saneringsplannen en gedwongen ontslagen hoe dan ook niet pikken". De Voedingsbond FNV staat achter de stakers.

De Industrie- en Voedingsbond CNV heeft zich gisteravond nadrukkelijk van de acties bij Nestle in Rotterdam en Scharsterbrug gedistantieerd. De bond steunt evenmin het ultimatum van de Voedingsbond FNV dat de onderhandelingen over de saneringsplannen volgende week maandag al moeten beginnen. Vakbonden en directie hebben woensdag afgesproken , dat de eerste besprekingen maandag óver een week pas zouden zijn. • EINDHOVEN lichtactivitcitcn

Philips wil alle in Nederland met ingang van volgend jaar ccn nieuwe organisatie. bundelen in^ Dat meldt het vandaag verschenen personeelsblad de Philips Koerier. De samenvoeging zou geen directe gevolgen voor ben. de ruim 7.000 werknemers heb

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.