+ Meer informatie

Politie wil registratieplicht voor pleziervaartuigen

Opsporing moeilijk door verschil in systemen

2 minuten leestijd

MAARSSEN (ANP) - De rijkspolitie te water wil een algehele identificatie- en registratieplicht voor pleziervaartuigen. De politie worstelt namelijk met nogal wat problemen bij het opsporen van deze vaartuigen. Op dit moment zijn er veel registrerende instanties die hun eigen systeem hebben. De politie wil op korte termijn met overheid en belangenorganisaties overleggen.

Dat heeft een opsporingsambtenaar van de dienst, J. van den Broeke, vanochtend verklaard in het afdelingsbureau van de rijkspolitie te water in Maarssen bij de overdracht van de maquette watersport, die de politie ten dienste moet staan bij de criminaliteitspreventie .

„De herkenningsmogelijkheden van pleziervaartuigen worden door een uniform systeem effectiever. Daardoor wordt de opsporing van vermiste en/of ontvreemde vaartuigen vergemakkelijkt. Tegelijk wordt de malafide handel in vaartuigen erdoor bemoeilijkt", aldus Van den Broeke. Instanties die er een eigen registratie op na houden, zijn onder meer het Kadaster, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het directoraat-generaal voor scheepvaart en maritieme zaken, gemeenten en waterschappen, en belangenverenigingen zoals de ANWB en het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). Al eerder heeft de rijkspolitie met de desbetreffende instellingen overleg gevoerd, aldus Van den Broeke. „Maar dat heeft nog niet veel opgeleverd".

Vaarbelasting

Een van de problemen om alle organisaties achter het idee van zo'n uniform registratiesysteem te krijgen, vormt de aankondiging dat in 1993 op pleziervaartuigen in Nederland belasting zal worden geheven. Dat wetsvoorstel bevindt zich nu bij de Raad van State voor goedkeuring. Volgens Van den Broeke willen de belangenorganisaties van watersporters „de boot afhouden" met het oog op de eventuele belastingheffing. In Nederland zijn er volgens Van den Broeke zo'n 225.000 pleziervaartuigen.

Als een ^an de belangenorganisaties staat de ANWB niet te springen om een registratie in te voeren. „Het is een stap in de richting van een vaarbelasting, en die willen wij niet", zegt R. E. P. Vallenduuk van de ANWB. „Als de belasting wordt ingevoerd, zit daar natuurlijk een registratie aan vast".

Volgens F. Jibben van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond gaat de registratie handen vol geld kosten. „Ik vraag mij af of dat in verhouding staat tot het nut ervan".

Na de overval was het moeilijk personeel aan te trekken, met name iemand die boven de bank wilde wonen. L. W. toonde zich uiteindelijk bereid de woning te betrekken en bij de bank een part-time functie te aanvaarden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.