+ Meer informatie

Milieugroepen in beroep tegen vergunning Shell

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De Zuidhollandse Milieufederatie en de stichting Natuur en Milieu hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de nieuwe vergunning die begin januari aan Shell Chemie in Pernis werd verleend. De milieuorganisaties vinden dat in de vergunning te ruime eisen voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen zijn opgenomen.

Bovendien hoeft de afvalverbrandingsinstallatie van het chemiecomplex niet te voldoen aan de zogenoemde richtlijn verbranden, waarin normen zijn gesteld voor de uitstoot van dioxine. Uitbreiding van de produktie van pvc, waarvoor vergunning is verleend, vinden de milieuorganisaties onaanvaardbaar.

Shell Chemie heeft in 1989 herziening van de vergunningen aangevraagd, onder andere in verband met de voorgenomen bouw van een nieuwe pvc-fabriek. De milieuorganisaties wijzen erop dat voor 95 procent van de toepassingen van pvc (polyvinylchloride) tegenwoordig alternatieven beschikbaar zijn. Zij vinden dat de produktie moet worden afgebouwd in plaats van uitgebreid.

Bij de produktie van pvc komt volgens de organisaties jaarlijks 19 ton van het kankerverwekkende vinylchloride vrij. Het zou niet mogelijk zijn dit terug te dringen. De milieuorganisaties zijn van mening dat de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) geen vergunning mag afgeven voor de uitstoot van zo veel kankerverwekkende stoffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.