+ Meer informatie

Natte plekken in de tuin: gebruiken of verwijderen

4 minuten leestijd

Soms komen in tuinen natte(re) plekken voor, vaak tot ongenoegen van de eigenaar. Er wondt gegraven en gespit, grond wordt vervangen, gaten geboord enzovoort. Zo'n natte plek kan de tuin ook boeiender maken en dat kan heel wat werk en ergemis schelen!

Er groeien op zo'n natte plek andere planten, water trekt dieren aan, waaronder vogels die er willen baden, kikkers en padden, libellen en waterjuffers en allerlei klein spul dat pas ontdekt wordt als er een tijdje rustig naar het spiegelend wateroppervlak gekeken wordt Rustig laten zitten dus, die natte plek.

Waar komt zo'n plek vandaan? Er zijn verschillende mogelijkheden. In nieuwbouwwijken blijkt er soms een cementplaat onder te liggen die bestaat uit allerlei specieresten, afkomstig uit de cementmolen. (Aan het eind van de dag laat men het laatste restje cement uit de molen op de grond lopen omdat het anders in de molen hard zou worden). Ook kunnen machines de grond zo vastgereden hebben dat het water niet meer wegzakt Natuurlijk kan het ook komen door de lage ligging.

Gaten boren
Wanneer u de plek toch weg wilt hebben dan kunt u een paar dingen doen. Huur (of koop voor een paar tientjes) een grondboor en boor wat gaten op de natte plek. Vul de gaten met zand, grind of stukken puin tot 20 cm onder het maaiveld (de rand van het gat), aanvullen met gewone tuinaarde.

Tijdens het boren blijkt al snel of er inderdaad een stuk beton ligt Als dat het geval is moet het opgegraven worden, vaak een behooriijke klus. Gebruik een moker om het beton in stukken te slaan. Natuurlijk is het beter om het beton af te voeren, maar er kan ook een diep gat gegraven worden waar het in verdwijnt Afdekken met minimaal 40 cm grond, een dikkere laag is beter.

                              ------------------------------

Geur in de tuin met de blauwe regen

Wisteria - blauwe regen. Een wat ouderwetse klimplant die in bloei ieders aandacht trekt. Geen wonder, de lange trossen blauwe (soms witte) bloemen tussen het frisse, jonge blad zijn wonderschoon om te zien. Deze slingerheester heeft, zeker in het begin, steun nodig.

Een klimrekje is onvoldoende omdat de houtige stengels zo dik en zwaar worden dat zo'n rekje dat nooit houdt. Kies liever voor dikke, geplastificeerde draden en zware bevestigingsogen, bij voorbeeld van koper, gegalvaniseerd of geverfd. Gewone, ijzeren ogen gaan roesten en geven bruine streepjes op de muur.

Niet altijd bloeit de plant volgens verwachtingen. Dat komt omdat er ook zaailingen verkocht worden. Koop daarom veredelde exemplaren op naam, bij een vertrouwde kweker. De Wisteria sinensis (=Chinees) bloeit eerder dan de Wisteria floribunda (=rijkbloeiend).

De Wisteria sinensis is een plant waarvan de takken links winden, dus linksom om de draad of tak draaien, de floribunda is rechtswindend. Bij strenge vorst kan de plant behoorlijk invriezen. Zet ze daarom op een beschutte plek in de zon. Mest niet te veel, want veel mest geeft meestal veel groei en weinig bloei. Wat kalk in de bodem wordt op prijs gesteld.

                             ------------------------------

Grondboor

Een grondboor is een handig instrument dat ideaal is als er palen geplaatst moeten worden. De doorsnede van de boor is meestal 7 cm. Voor grote, rechthoekige palen kunnen twee gaten naast elkaar geboord worden. Wanneer de paal maar iets dikker is dan de doorsnede van de boor, moet de boor een paar keer langs de wand op en neer gehaald worden.

Droog zand kan niet of moeilijk uit het boorgat omhoog gehaald worden. Giet dan water in het gat, meestal lukt het daama wel. Wanneer de paal bijvoorbeeld een meter in de grond moet komen, dan kan de diepte met een stukje plakband heel gemakkelijk op de boor aangegeven worden.

Het beste boort u in dat geval een gat van 95 cm, waarna de paal de laatste vijf centimeter vastgeslagen wordt met een sleg, een grote houten hamer die ook te huur is. Sla de paal recht op zijn kop, anders beschadigt en/of splijt de bovenkant. Als het slaan op deze wijze vanaf de grond niet lukt ga dan in de kruiwagen of op een stevige kist staan. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.