+ Meer informatie

CDA-dissidenten tot verkiezingen loyaal

„CDB is geen club in de club"

2 minuten leestijd

UTRECHT — De dissidenten in liet CDA, bijeen in de landelijke werkgroep Christen Democratiscli Beraad (CDB), blijven tot de verkiezingen in elk geval loyaal aan de partij en zijn lijsttrekker. Dit heeft de werkgroep zaterdag in Utrecht besloten.

Het Tweede-kamerlid De Boer, een der zogenaamde loyalisten, verklaarde dat de groep heeft gestreden voor een CDA „met karakter", maar dat de fronten moeten worden gesloten nu de verkiezingen naderen. Later zal de werkgroep de CDA-koers bij de kabinetsformatie kritisch moeten volgen. CDB-voorzitter Van Tellingen benadrukte dat de werkgroep geen „club in de club" is en ook geen vijfde colonne. „Wij willen een eenheid die geen eenheidsworst is. We missen de redelijk radicale lijn in onze afdelingen waarmee we kunnen voorkomen dat de kiezers te makkelijk naar Terlouw rennen", aldus Van Tellingen.

Verschillen

Het CDA en lijssfrekker Vah Agt moeten volgens het CDB biet het kabinetsbeleid tot inzet van de verkiezingen maken, maar het CDA-programma. „Het verschil tussen ons program en de VVD-politiek is groot. Het verschil met de PvdA is ook niet gering, maar met de WD is het minstens zo groot, zo niet fundamenteler", zo zei Hans de Boer.

Het CDB vindt dat het CDA de plaatsing van nieuwe kernwapens nu al moet afwijzen, en de beslissing daarover niet moet uitstellen tot december, zoals in het programma van het CDA staat. Het aantal kernwapens in Nederland zal ook moeten i worden verminderd. Zij moeten vervangen worden door conventionele wapens. Het CDA-standpunt over de Navo wordt door de loyalisten gesteund. „Het brengt zowel onze loyaliteit tot de Navo tot uitdrukking als de uiteindelijk eigen verantwoordelijkheid en de autonome beslissingsbevoegdheid van ons land", aldus het CDB in een verklaring die nog naar het partijbestuur zal worden gestuurd.

Bezwaar

De manier waarop het partijbestuur de bezwaarschriften van kandidaatka-* merleden heeft behandeld, is volgens de loyalisten ondoorzichtig en formalistisch. Het kamerlid Buikema verklaarde een brief te hebben ontvangen op zijn ,,gravamen", die totaal langs de inhoud van zijn bezwaar heenging. Van Tellingen noemde de situatie gecompliceerd: elf bezwaarden zijn door het bestuur erkend en zeventien niet. Die zeventien zijn niet erkend omdat ze bezwaar maakten tegen het ontbreken van een standpunt over kernwapens in het programma, dus niet tegen het program. Er zijp tolgens Van Tellingen kandidaatkaölrleden die juist om die reden bezwaar hebben aangetekend, maar wel tegenstander zijn van plaatsing van nieuwe kernwapens in ^federland. Voor

OLLAND
snelwegers snljmachines kasregisters telmachines ook elektronisch

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.