+ Meer informatie

Gevaar van kernoorlog wordt steeds groter

EDWARD TELLER:

2 minuten leestijd

NEW YORK — Edward Teller, die wel de vader van de waterstofbom wordt genoemd, vindt dat het gevaar voor een k^noorlog nu groter is dan een tiental jaren geleden. Hij meent aok dat de Sovjet-Unie op het gebied van kernwapens sterker is dan de Verengde Staten en een steeds groter wordende voorsprong krijgt op het gebied van raketten.

In een in Time gepubliceerd interview, zei de 66-jarige in Boedapest geboren gelerd daet de Sovjet-Unie elk jaar zijn voorsprong op het gebied van de raketbewapening vergroot. Hij meende echter dat deze tendens kan worden omgebogen. Hij had er ook geen bezwaar tegen dat de •Verenigde Staten aan Egypte hulp geven op het gebied van vreedzame kernenergie en was een voorstander van de bouw van kerncentrales. In het. bijzonder ais dat op zeventig meter onder de grond gebeurt. Teller zei oorspronkelijk tegenstander van de Amerikaans-Russische besprekingen over beperking van strategische wapens (Salt) te zijn geweest maar dat hij nu gerust is gesteld. Hij voegde daar echter aan toe: ^ „Het gevaar voor een kernoorlog is groter dan tien jaar geleden. Vrede is afhankelijk van de macht in de handen van hen die vrede wensen. Ik weet zeker dat de Verenigde NStaten vrede wensen. Ik bn er ook zeker van dat het Russische volk vrede wenst. Maar 'helaas hebben de Russen weinig invloed op hun regering. Een feit is dat de Sovjet-Unie nu sterker is dan de Verenigde Staten."

RUSLAND

Gevraagd of de Russen naar zijn mening hun voorsprong nog zullen vergroten, verklaarde Teller: „Ik meen dat er wel iets aan te doen is, nog wel. Maar de Russen worden elk jaar sterker wat de raketbewapening betreft. Het zal jaren duren voor de Amerikanen weer voor komten komen te liggen, maar dit proces is tenminste op gang gebracht.

Teller noemde de tegnsetanders in Amerika tegen ontspanning met de Sovjet-Unie onverantwoordelijk en voegde daaraan toe dat ontspanning een vindingrijke benadering van een moeilijke situatie is. Hij noemde voorts. Hènry Kissinger superieur aan alle vroegere Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.