+ Meer informatie

Molukkers voor rechter na forse vechtpartij

Werkloosheid oorzaak problemen*

2 minuten leestijd

BARNEVELD — OfHcier van justitie mr. G. W. von Meyenfeldt heeft dinsdag voor de reclitbank in Utrecht gevangenisstraffen geëist van twee maanden met aftrek tegen vijf jonge Zuidmolukkers.

Het vijftal was op 12 november van het vorig jaar betrokken bij een vechtpartij in en voor de Veluwehal in Barneveld. Daarbij werd een jongeman uit Lunteren door hen zwaar mishandeld. Een politieagent, die ten tonele was verschenen, liep een hoofdwond op als gevolg waarvan hij elf dagen geen dienst kon doen.

Twee van de vijf verdachten, de 20-jarige W. L. en de 21-jarige F. L., beiden uit Bameveld, hoorden dinsdag eveneens gevangenisstraffen tegen zich eisen van respectievelijk zes maanden en drie maanden met aftrek, wegens een aantal diefstallen en inbraken in ondermeer het gemeentehuis van Barneveld, een school en een cultureel centrum.

L. verklaarde zijn daden te hebben gepleegd om aan geld te komen voor drugs, waaraan hij is verslaafd. „Zit u dan in de puree?", zo vroeg de officier hem. Het antwoord was bevestigend, waarop mr. von Meyenfeldt reageerde met „wat u doet is vluchten. Een vent als jij loopt toch niet weg".

Werkloosheid

De secretaris van de wijkraad in Barneveld, de heer H. Wenno, Uchtte de problemen van de Zuidmolukse jongeren in Bameveld toe, waarbij hij de grote werkloosheid onder de jongeren benadrukte. Ook merkte hij op, dat het opvangen van de jeugd erg moeilijk van de grond is gekomen. De jongens zijn min of meer aan hun lot overgelaten, er is niemand geweest die hun een helpende hand toestak. „De samenleving vereist een zekere begeleiding, als die er niet meer is, dan raak je de weg kwijt", zo zei hij.

De oorzaak van de vechtpartij was een vete tussen de groep Zuidmolukkers in Bameveld en een groep Zuidmolukkers in Lunteren. Deze vete is inmiddels uitgepraat, zo vertelde de heer Wenno. De wijkraad is momenteel onder meer bezig met het zoeken van werk in Bameveld en omgeving voor de jongeren.

De heer Weimo vroeg de rechtbank, de wijkraad de gelegenheid te geven de moeilijkheden van de verdachten uit de wereld te helpen. De rechtbank doet op 15 juni uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.