+ Meer informatie

Christen-Turken in geref. kerk Rijssen

Uit angst voor herhaling ,,Enschede"

2 minuten leestijd

RIJSSEN — Zo'n vijfentwintig Syrisch-orthodoxe christenen — vier gezinnen — hebben gisteravond hun intrek genomen in de gereformeerde Ontmoetingskerk in Rijssen. De christen-Turken hebben deze stap genomen uit angst voor uitwijzing; het ministerie van Justitie zou zich dezer dagen over hun asielaanvraag uitspreken.

Wanneer de uitspraak negatief uitvalt — en die kans is groot, slechts een klein percentage ontvangt een verblijfsvergunning — zal getracht worden een kort geding aan te spannen tegen de Staat der Nederlanden, om zo alsnog asiel te krijgen.

De toevlucht van de christen-Turken tot de kerk kan gezien worden als een reactie op de aanhouding van achttien geloofsgenoten, onlangs in Enschede, die direct nadat hun asielaanvraag was afgewezen, door de plaatselijke politie werden opgepakt en naar de Bijlmerbajes afgevoerd, waar ze nog steeds verblijven.

Paniek
„De mensen waren hierdoor enorm in paniek geraakt", aldus de heer Amelink, woordvoerder van de werkgroep Syrisch-orthodoxe christenen te Enschede. „Ze waren zo bang onverhoeds opgepakt te worden, dat ze niet eens meer thuis durfden te slapen. De kerkeraad van de gereformeerde kerk heeft toen gezegd: Kom dan maar een nachtje bij ons (het zal overigens wel een aantal nachtjes worden), bij wijze van een arm om de schouder. Echt sprake van onderduiken is er dus ook niet, omdat het niet in het verborgen gaat." (Omdat het kerkbestuur toestemming heeft gegeven voor het verblijf van de christenen, zal ook de politie hen, voorlopig althans, ongemoeid laten).

De Syrisch-orthodoxe christenen waren overigens geen vreemden voor de gereformeerde gemeenteleden. Diverse gezinnen draaien al een poosje mee in de kerk en nemen regelmatig deel aan de diensten daar. Een vorm van integratie waar ook de plaatselijke predikant, ds. H. J. Bouwhuis, heel tevreden over is.

De medewerking die de gemeenteleden geven aan de actie van de christen-Turken, wordt, zowel door ds. Bouwhuis als door de heer Ameling fantastisch genoemd „Gisteravond liep iedereen druk met matrassen en ander beddegoed te sjouwen en ook wat de voedselvoorziening betreft wordt er voor gezorgd dat het de „onderduikers" aan niets ontbreekt. Als je dat zo aanziet, zou je er bijna tranen van in je ogen krijgen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.