+ Meer informatie

Maij komt terug op extra tarief NS tijdens spits

2 minuten leestijd

Van onze binnenlandredactie DEN HAAG Minister MaijWeggen van verkeer en waterstaat heeft de Tweede Kamer gisteren in een brief meegedeeld dat de vorige week door de NS aangekondigde tariefsverhc^ing wordt bijgesteld.

De minister vindt een verhoging voor spitsreizigers van meer dan 6 procent „maatschappelijk onaanvaardbaar". President-directeur drs. L. F. Ploeger van NS maakte dit gisteravond bekend.

Volgens Ploeger is de minister het „in principe wel eens" met de tariefsverhoging van gemiddeld 3.5 procent. Die hield in dat reizigers in de spits vanaf 1 januari tussen de 6 en 10 procent meer zouden gaan betalen, en dat NSklanten in de daluren op een verhoging van ongeveer 2,5 procent moesten rekenen.

De aangekondigde verhoging leverde een storm van kritiek op. Maij-Weggen besloot daarop de NS terug te fluiten en de tariefsverhoging te herzien. Volgens de bewindsvrouw is het maatschappelijk wel aanvaardbaar de spitstaneven met maximaal 6 procent te verhogen.

PvdA-kamerlid F. Castricum vindt het verstandig van de minister dat zij tegemoet komt aan de bezwaren die in de Tweede Kamer „tamelijk breed" aanwezig zijn tegen de tariefsverhoging. Jorritsma (VVD) zei in een reactie nog steeds tegen een verschil m tariefsverhoging voor spits- en dalurenreizigers te zijn. „Het tarief wordt dan weliswaar niet zo duur als aangekondigd, maar het blijft duurder. De spitsreizigers zijn een makkelijke prooi voor de NS. Zij moeten nu eenmaal voor hun werk in de spits reizen".

De Jaartiajectkaart, de NS- en OV-jaarkaart en andere jaarkaarten gaan op 1 april met maximaal 6 procent omhoog. Voor deze kaarten had de NS vorige week een verhoging van 7 tot 10 procent aangekondigd. Weekkaarten gaan niet met 6.5 maar met gemiddeld 4,9 procent omhoog, met een maximum van 6 procent, zo deelde een NS-woordvoerder mee.

De beperking gaat ten koste van de maandkaarten, die niet met 3,1 maar met 5,6 procent worden verhoogd ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.