+ Meer informatie

Cubaanse soldaten naar Kongo

Volgens CIA

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben gezegd over aanwijzingen te beschikken dat de Cubaanse regering enkele duizenden soldaten vanuit Angola naar de republiek Kongo wil sturen.

Raúl Castro, broer van de Cubaanse premier Fidel Castro, reisde vorige maand naar de Kongolese hoofdstad Brazzaville om te praten over het heronderbrengen van de 15.000 Cubaanse troepen in Angola.

Volgens berichten zou hij akkoord zijn gegaan met het sturen van 300 Cubaanse militairen, die de Kongolese troepen moeten gaan trainen. Of er nog andere redenen zijn'waarom Kongo Cubaanse troepen wil binnenhalen is niet bekend gemaakt.

Zaire

Met troepen in Kongo zou Cuba politieke druk kunnen uitoefenen op Zaire, dat vriendschappelijke betrekkingen met de Verenigde Staten heeft en dat in de tijd van de Angolese burgeroorlog anti-linkse bevrijdingsbewegingen steunde. Angola wordt van de republiek Kongo gescheiden door een smalle strook Zaïrees grondgebied. Raul Castro bracht vorige maand ook een bezoek aan de Angolese hoofdstad Loeanda om uitleg te geven voor het besluit van zijn broer Fidel om het aantal Cubaanse manschappen in Angola te verminderen, aldus Amerikaanse bronnen. Dit bezoek vond plaats ongeveer 10 dagen nadat Castro de Zweedse premier Olof Palme een brief had geschreven, waarin hij zei dat zijn land per week 200 manschappen zou gaan terugtrekken.

Er werd toen aangenomen dat de Cubanen naar hun land zouden terugkeren. Sinds die tijd is in een aantal nieuwsberichten uit Havana gezegd dat er weer soldaten naar Afrika zijn teruggekeerd. Amerikaanse functionarissen zeggen niet over bewijzen te beschikken dat een belangrijk aantal Cubaanse troepen al is teruggetrokken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger heeft Cuba de afgelopen maanden herhaalde malen gewaarschuwd tegen het ondernemen van nog meer Afrikaanse avonturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.