+ Meer informatie

De gespecificeerde nota

3 minuten leestijd

Over de hoogte van telefoonnota's is de laatste jaren nogal wat geharrewar ontstaan. Sinds een comité in de openbaarheid bracht dat de telefoonrekening in een aantal gevallen niet bleek te kloppen, wordt de PTT bestookt met klachten. Mensen die de hoogte van de nota niet kunnen verklaren, zijn geneigd te denken dat het telefoonbedrijf een fout heeft gemaakt. Die neiging werd en wordt door allerlei publikaties gevoed.

De reactie van de PTT is meestal dat de lijn van de klager wel zal zijn gebruikt voor het bellen van de dure 06-nummers. Met name de zogeheten amusements- en sekslijnen zijn betrekkelijk duur. Als iemand, bij voorbeeld een gezinslid, regelmatig en stiekem die nummers belt, zal de telefoonnota een onaangename verrassing zijn. Dat de PTT in de richting wijst van de 06-nummers, is begrijpelijk, maar is niet te verdedigen. Soms gebeurt het namelijk ten onrechte. Aangetoond is dat er aan de beveiliging van het telefoonnet het een en ander schort, waardoor kwaadwilligen kans zien om op kosten van een ander te bellen. Zolang die mogelijkheid bestaat, gaat het niet aan om klachten af te doen met de suggestie dat er wel 06-nummers gebeld zullen zijn.

Tegelijkertijd moet worden toegegeven dat het kwaad van de telefoonseks en wat dies meer zij zo ver is opgerukt, dat de PTT in veel gevallen gelijk zal hebben. Exploitanten zijn er op uit het publiek zo vaak en zo lang mogelijk te laten bellen. Daarin slagen ze helaas maar al te goed. Bij nader onderzoek is al menig keer gebleken dat kinderen of zelfs een van de ouders min of meer aan de 06-lijnen verslaafd waren. De PTT werkt dat verschijnsel overigens in de hand door alle 06-nummers in een katern in de telefoongids te vermelden.

De beste oplossing zou zijn dat de overheid de exploitatie van sekslijnen verbood. Het is haar taak en verantwoordelijkheid om de ongebondenheid te beteugelen. Als de ongebondenheid ergens voortwoekert, is het wel via deze vorm van telefoongebruik.

Andere landen, met een minder sterke christelijke traditie, zijn voor ons land in dit opzicht een beschamend voorbeeld, in België bij voorbeeld is het exploiteren van dit soort lijnen verboden.

De Nederlandse overheid wil hier jammer genoeg niet van weten. De PTT heeft steeds gesteld dat zij zich als private onderneming niet met de inhoud van het telefoonverkeer mag bemoeien. Zoals er een briefgeheim is, is er volgens het telefoonbedrijf ook bescherming van gesprekken. Om toch aan de klachten over te hoge telefoonnota's tegemoet te komen, zal de PTT vanaf juli volgend jaar stapsgewijs de mogelijkheid openen van de gespecificeerde nota. Abonnees die dat willen, krijgen dan tegen extra betaling een nota waarin precies staat aangegeven wanneer en met welke nummers is gebeld. Is regelmatig met dure 06-nummers gebeld, dan is dat in één oogopslag te zien.

Dit mes snijdt aan twee kanten. Als abonnees klachten hebben over te hoge nota's, is voortaan met zekerheid te zeggen of daarvan de 06-nummers de oorzaak zijn. In de tweede plaats heeft de abonnee de mogelijkheid om na te gaan of zijn lijn niet voor dit doel (en tegen zijn wil) wordt misbruikt. Het stiekem bellen van 06-nummers zal door de mogelijkheid van de gespecificeerde nota stellig afnemen en dat is een goede zaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.