+ Meer informatie

BTW-auto

2 minuten leestijd

In deze rubriek van 16 april jl. stond een antwoord op een vraag over BTW op auto's. Hierbij komen wij terug op het gegeven antwoord.

Antwoord — De vragensteller wil een auto kopen voor ƒ 12.000,- incl. 18% omzetbelasting (BTW) en zijn eigen auto inruilen voor ƒ 5.000,-. Dus per saldo betaalt hij ƒ 7.000,- bij. De vraag was: kan de garagehouder 18% BTW van de ƒ 5.000,- aftrekken? Het gegeven antwoord was: nee, dat is perse onjuist. Doch helaas was dit antwoord onjuist. Een onzer lezers maakte ons attent op deze onjuistheid, waarvoor onze dank. In feite vinden er twee handelingen plaats. De garagehouder verkoopt een auto en hij koopt een auto. De garagehouder geeft een nota af met BTW, want hij is ondernemer in de zin der wet Omzetbelasting. De particulier mag wel een nota afgeven doch mag hierop geen BTW vermelden. Dit is voor hem niet toegestaan omdat hij geen ondernemer is in de zin van de wet op de Omzetbelasdiging betekent van uw onderneming, dan spreken we van liquidatiewinst belast met een gematigd tarief van 20-50% inkomstenbelasting. Laat u zich vooraf goed informeren door een deskundige over uw persoonlijke fiscale status evenals de fiscale status van uw boerderij. dag innamen werden ziek of nog zieker dan ze al waren. Overal goed voor, zei de volksmond. De waarheid was anders. Wel moet u bedenken dat de olie al in de 18e eeuw werd samengesteld. Misschien wist de uitvinder niet beter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.