+ Meer informatie

Kiezen...

3 minuten leestijd

Hebt u dal ook? Dat trillen van spanning terwijl je in die luie stoel ligt. Lekker lui achterover en op de achtergrond dat ontspannende muziekje... Je droomt weg en ineens is daar die stem. „Doe uw mond maar even open!" En dan begint het.

De lieftallige Willy. van beroep tandarlsassistente. moet noteren: de B4 becaal, de 5 linksboven distaal en nog een heleboel van dat soort aanduidingen die doen denken aan de schaakrubriek in RD-Plus. Maar het openen van je mond heeft niets te maken mei een Indische opening. Ik wil op zo'n moment best wet een loper zijn. Want de ontdekking dal je voor een controleheurt bij de tandarts in de stoel ligt. die straks meer lijkt op een pijnbank, geeft al trillingen. En dat „even" Ls ook zo'n typisch landartsensmoesje. Elke minuut in zijn praktijkkamer duurt altijd een kwartier. En de mededeling „Maakt u mei de assistente maar een afspraak" is niet bedoeld als vooruitzicht op een uitje, maar op een kwel-uurtje.

Als hel zo ver is, worden aan de verdrukkingen meerdere toegevoegd. In de wachtkamer worden rijkelijk ervaringen uitgewisseld, die gedachten oproepen aan kampioenschappen pijnlijden bij de tandarts. Terwijl voor de tandarts geldt: „Met praatjes vullen wij geen gaatjes", schijnt het in de wachtkamer wel op te gaan. Kortom, in ver.schillende opzichten een pijnlijke aangelegenheid. Vooral als de nota komt. Wal denkt u? Ik begin weer te trillen als ik lees wat ze met me gedaan hebben: sensibiliieitstesi: afdruk onderkaak i.b.v. occlusiefixaiie; drievlaksrestauratie, brugiussendeel eerste dum

Die tandarts mag m'n geld hebben. Dat heeft-ie verdiend. Hij heeft niet eens die kalmerende vragen in rekening gebracht. U kent dat wet: terwijl hij aan het boren is of zo heerlijk tandsteen verwijdert, vraagt hij: „Hoe was uw vakantie? Mooi weer gehad?" Met je mond wagenwijd open probeer je dan netjes antwoord te geven, maar je komt niet verder dan „Achawaah". En dal noemen ze dan de spreekkamer! Als ik per bank 425 gulden overmaak, denk ik nog altijd trillend: „Niet alleen de morgenstond heeft goud in de mond..." Mijn Latijnse naam geeft helaas geen recht op korting.

Tja, en dan ineens dat bericht in ons RD over de gebitten op reformatorische scholen in Midden-Holland. In vergelijking met andere basisscholen in Boskoop en Gouda komen 'onze' scholen er slecht af. In Boskoop heeft maar 31.3 proceni een goed gebit en in Gouda zelfs 14,9 procent! Hoe zou dal komen? vraag ik me af Vinden we het lichamelijke toch niet zo belangrijk? Doen we het tegendeel van wat geadviseerd wordt: „Snoep verstandig, eet een appel"? Ik vrees dat het niet alleen de reformatorische scholen in Midden-Holland aangaat. De opmaakredaktie had hel bericht met een zwart randje geplaatst. .. Zulke berichten zijn ook treurig. Men vond het kennelijk erg kies. Daarom mijn vraag: Wanneer zou hel bericht met groen omlijst worden? Verwaarlozen we onze gebitten of onderhouden we die al trillend: We moeten kiezen! Cumgra Nosalis 10 [13

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.