+ Meer informatie

Kohl en Mitterrand achter Thatchers bezoek aan SU

3 minuten leestijd

BONN — Wanneer premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië over enkele dagen naar Moskou vertrekt, zal zij zich gesteund weten door president Mitterrand van Frankrijk en de Westduitse bondskanselier Helmut Kohl. Met hen voerde zij gisteren afzonderlijk overleg ter voorbereiding van het vierdaagse bezoek aan de Sowjet-Unie dat zaterdag begint. Zowel in Parijs als in Bonn was wapenbeheersing het belangrijkste onderwerp van gesprek, en met name de jongste Russische voorstellen voor een akkoord over de middellange-afstandsraketten in Europa.

Na twee uur met mevrouw That- Westeuropese leider op de hoogte kan •cher te hebben gesproken, verklaarde laten stellen „van onze hoop en onze Kohl dat het belangrijk is dat Sow- verwachtingen van de ontwapeningsjetleider Gorbatsjov zich nu door een bespekingen".

Voor de Britse premier naar Bonn kwam, sprak zij in het kasteel Benouville in Normandië twee uur met Mitterrand. Londen en Parijs hechten grote betekenis aan de eigen nucleaire afschrikkingswapens. „De onafhankelijke Britse en Franse nucleaire afschrikkingswapens spelen geen rol in de INF-onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de SowjetUnie. Zij zijn en blijven van cruciaal belang voor de verdediging van onze twee landen", zo zei Thatcher na afloop van haar gesprek met Mitterrand. De Franse president verklaarde dat mevrouw Thatchter wel geen mandaat heeft om namens zijn land te spreken, „maar haar stem heeft zoveel gezag dat wij grote waarde hechten aan wat zij zegt".

Speciale EG-top

Thatcher noemde de besprekingen met Mitterrand „nuttig als het gaat om het verduidelijken van ons standpunt over de ontwapeningsonderhandelingen". „Ofschoon we geen partij zullen zijn daarbij, zal heel Europa en de westerse wereld diep beïnvloed worden door de resultaten ervan, en 'het is belangrijk voor onze toekomst dat die onderhandelingen goed zullen verlopen".

Mitterrand zei dat het voorstel van Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie, om een speciale EG-top te beleggen over de Euroraketten, niet ter sprake is geweest in het overleg. Britse functionarissen zeiden dat Thatcher geen heil ziet in zo'n conferentie. Het neutrale Ierland had al aangekondigd niet te zullen deelnemen. Volgens diplomaten maakt het voorstel van Delors weinig kans.

Mevrouw Thatcher noemde het overleg met Mitterrand en met Kohl een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van haar bezoek aan de Sowjet-Unie. Zowel in de gesprekken met Mitterrand als die met Kohl kwam het probleem van het Sowjetoverwicht op het gebied van kortedrachtwapens, conventionele bewapening en chemische wapens aan de orde.

Behoedzaam

Mevrouw Thatcher is van oordeel dat op een akkoord over de middellange-afstandwapens „bijna onmiddellijk" een akkoord over de kortereafstandwapens dient te volgen. Zij benadrukte dat de veiligheid van Europa niet alleen afhangt van kernwapens en dat wapenonderhandelingen te belangrijk zijn om dingen overhaast te doen. „Men kan zich geen fouten veroorloven".

Ook Mitterrand toonde behoedzaamheid. Hij zei dat, hoewel de Westeuropese landen niet deelnemen aan de ontwapeningsbesprekingen tussen de supermogendheden, „wij onze mening geven om er voor te zorgen dat de Europese veiligheid gewaarborgd wordt". Het is voor het eerst sinds 1975 dat een Britse premier een bezoek brengt aan Moskou. Gezien Gorbatsjovs ontwapeningsvoorstellen en de binnenlandse hervormingen in de Sowjet-Unie, is het tijdstip van het bezoek bijna ideaal, aldus een Britse bron. BONN Bondskanselier Helmut Kohl ontving gistermiddag de Britse premier Margaret Thatcher in Bonn. Daarvoor was Thatcher in Frankrijk bij president Mitterrand op bezoek geweest. Binnenkort vertrekt de eerste minister voor besprekingen naar Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.