+ Meer informatie

„Jeugd zoekt vooral hoki-poki-gedoe"

Evangelist Van .Dooijeweert: Jongeren staan meer open voor gesprek dan vroeger

4 minuten leestijd

Interessant

„Regelmatig ontmoet ik onkerkelijke jongeren die met me willen praten over het christelijk geloof. Daarbij valt op dat die jongeren zich heel gemakkelijk uiten. Ze zijn spontaan en vinden het best aardig een praatje met je te maken. Daar nemen ze alle tijd voor. Ze vinden het interessant om te luisteren naar wat je te zeggen hebt. Daar staan ze meer voor open dan enkele jaren geleden, vind ik.

Ik wil er wel bij voegen dat ik toch ook veel jongeren ontmoet die nooit over het geloof nadenken, ermee spotten en er niets mee te maken willen hebben. „Ach, meneer, u bent uit de tijd hoor", roepen ze soms, als ik in de stad sta met evangelisatiemateriaal. Echte levensvragen kom je vooral tegen bij jongeren van een jaar of twintig. Niet zo lang geleden kwam er opeens een aantal jonge vrouwen tegelijk op de bijbelcursus. Ik vond dat opvallend en

„De belangstelling van onkerkelijke jongeren voor religieuze zaken moet voor ons een extra aansporing zijn om hen te vertellen dat God leeft en dat Hij naar mensen omziet", aldus evangelist]. W. N. van Dooijeweert. Foto RD vroeg wat hen bewoog deze cursus te volgen. Uit de antwoorden die ze gaven, bleek duidelijk een zoeken, een speuren naar de zin van het leven. Eigenlijk is dat niet zo vreemd. Mensen zijn per slot van rekening religieuze wezens. Elk mens heeft immers een ingeschapen Godskennis.

Iemand zei onlangs tegen me: „De wereld hongert". Dat is waar. De laatste keer nadat we hadden gefolderd, werden er in onze Bijbelwinkel bij huis dertien Bijbels verkocht. Hoofdzakelijk aan jongeren. Mensen van 60, 65 jaar oud komen sporadisch bij ons".

Pinkstergemeenten

„In Tilburg zijn enkele pinkstergemeenten en hun bijeenkomsten worden door vele jongeren bezocht. Pas hoorde ik van een jongen die ook een keer naar een pinkstergemeente was geweest. Hij vond het geweldig. Een volgende keer ging hij weer. Hij nam zeventien vrienden mee. Zeventien! Die jongens wilden ook wel eens weten wat daar te horen was.

Een vrouw die jarenlang in de wereld van het occulte heeft geleefd, vertelde me dat er onder jongeren ook een grote belangstelling voor occulte zaken leeft. Ik denk dat ze gelijk heeft.

Hier, in Tilburg, zijn tientallen jongeren die regelmatig op hun kamer mediteren. Kaarsen aan en stilte. „Dan kronkelen m'n gedachten naar een andere wereld", zei een jongen tegen me.

Juist het geheimzinnige, het mystieke, dat hoki-poki-gedoe, trekt jongeren. Ze zoeken het goddelijke dat ze daarachter hopen te vinden. Ze zoeken vervulling van hun lege hart, weg van het materialisme, van het zinloze denken van vandaag. Ze zoeken houvast. Er is geen ondergrond in hun leven, niets, helemaal niets. Niemand van de ouderen reikt hen op dit gebied iets aan, zelfs de kerken niet. Er is geen geestelijke erfenis achtergelaten. Vaak komt de predikant of de pastoor ongeloofwaardig over".

Aansporing

„Ik zou willen dat de reformatorische christenen de onkerkelijke jeugd wisten op te vangen. Wij weten vaak geen weg met deze jongeren. Wij moeten daarop inspelen.

Durf gerust eens met een jongere te praten over God en Zijn dienst, ook al begrijpen ze u misschien een keer niet. Betrek hierbij ook jongeren binnen onze eigen reformatorische wereld. Onder hen zijn er velen die verlangen om te horen hoe de Heere zondaren tot Zich bekeert. Wezenlijke vragen worden door hen gesteld als je even de moeite neemt om naar hen te luisteren.

Ooit zei ik tegen een jongen van de Hara Krisna die bij ons in de Bijbelwinkel stond: „God vraagt jou: Geef Mij je hart!" Ik heb hem uitgelegd wat dat betekent, waarop hij zijn handen voor zijn ogen sloeg en het uitsnikte: „Ziet God er zo uit?" Deze jongen heeft na een lange, aangrijpende weg mogen buigen voor de God van de Bijbel. Daarom zou ik zeggen: „Mensen, spreek asjeblieft goed over de Heere. En als je niks te zeggen hebt, geef de mensen in elk geval een Bijbel mee"".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.