+ Meer informatie

Baltische diplomaten in VS eindelijk erkend

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Meer dan 50 jaar lang hebben de Baltische diplomaten in de Verenigde Staten de volledige diensten van een echte ambassade uitgeoefend. Het enige wat hun ontbrak, waren soevereine landen om te vert^enwoordigen.

Nu bereiden de hoofden van de 'gezantschappen' van Litouwen, Letland en Estland zich voor nieuwe regeringen te gaan dienen, die erkend zijn door de Russische Federatie en een groeiend aantal westerse landen. De Amerikaanse president, George Bush, blijft nog achter met de erkenning, ofschoon de VS nooit de annexatie van het Balticum door de Sowjet-Unie geaccepteerd hebben.

Maar ook zonder formele erkenning staan de namen van de vertegenwoordigers van Litouwen, Letland en Estland op de diplomatieke lijst van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Letland en Litouwen houden kantoor in Washington; Estland in New York.

Stasys Lozoraitis, de Litouwse zaakgelastigde van Litouwen in de VS, liet gisteren weten dat hij niet wil dat de VS als laatste land Litouwen erkennen. Volgens hem leven in de VS meer dan een miljoen Litouwers. De geschatte aantallen Let- en Estlanders in de VS liggen boven de honderdduizend.

Lozoraitis, sinds 1964 diplomaat en al bijna zijn hele leven actief in het Litouwse verzet, meent dat Bush nog altijd te veel aandacht schenkt aan Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Toch, de erkenning door de Russische Federatie is het belangrijkst, zegt hij. Rusland blijft nu eenmaal de machtige buur van Litouwen.

De Estlandse consul-generaal in New York, Ernst Jaakson, zegt dat de Baltische diplomaten met een klein budget werken dat door hun regeringen naar de VS werd overgeboekt voor de overname door de Sowjet-Unie. Hij is zeer opgetogen over de gebeurtenissen. „Elk land wil vrij zijn", aldus Jaakson.

Al enkele jaren geven Litouwen en Letland eigen paspoorten uit en sinds de erkenning door Rusland vorige week ook eigen visa. Het gezantschap van Jaakson heeft een klein aantal paspoorten verstrekt aan verbannen Estlanders, maar nog geen visa.

De Baltische diplomaat met de langste staat van dienst is Anatol Dinbergs. Hij vertegenwoordigt Letland al sinds 1937 en is al meer dan twintig jaar zaakgelastigde in Washington. De 80-jarige Dinbergs zegt zijn kantoor —met drie diplomaten en twee andere werknemers— te beheren als een echte ambassade. Het enige dat hij niet kan, is rapporteren aan zijn ministerie van binnenlandse zaken. Al sinds de jaren dertig is hij niet meer 'thuis' geweest. „Nu ben ik erg blij. Het werd tijd dat er iets gebeurde voordat ik sterf', aldus Dinbergs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.