+ Meer informatie

Arbeiders ex-DDR betogen voor behoud baan

1 minuut leestijd

ROSTOCK (AFP/DPA/RTR) - In de vroegere DDR zijn gisteren zeker 75.000 arbeiders de straat opgegaan om het behoud van hun banen te eisen.

De grootste betogingen werden gehouden in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommem, waar de helft van de banen in de scheepsbouw dreigt te verdwijnen.

Alleen al in de Oostzeehaven Rostock waren 35.000 mensen bijeengekomen, terwijl nog eens duizenden anderen in andere noordelijke steden protesteerden, aldus de metaalwerkersbond IG Metall die de acties leidde. De scheepswerven en toeleveringsbedrijven in de maar weinig geïndustrialiseerde bondsstaat dreigen de helft van hun 46.000 werknemers te moeten ontslaan nu de Sowj etmarkt wegens gebrek aan westerse valuta is ingestort.

Een kwart van de werknemers in Mecklenburg is afhankelijk van de scheepsbouw. Het gebied heeft nu al met elf procent de hoogste werkloosheid in heel Duitsland, en dat zal dit jaar kunnen oplopen tot 30 procent als de sluitingen doorgaan. In heel oostelijk Duitsland zou de werkloosheid nog dit jaar één op de drie werknemers kunnen treffen.

In het noordoostelijke Neuruppin bezetten 2500 arbeiders een elektronicabedrijf uit verzet tegen hun ontslag eind deze maand. Werknemers van het luchtvaartbedrijf Interflug vatten in Berlijn post voor de zetel van de Treuhandstalt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.