+ Meer informatie

Sluiting Van Gelderbedrijven uitgesteld

Blokkade in Velsen opgeheven

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De raad van bestuur van Van Gelder heeft toegezegd dat het besluit tot sluiting van enkele vestigingen van het papierconcern zal worden uitgesteld tot volgende week donderdag.

Dit houdt niet in dat het bestuur van Van Gelder zijn standpunt dat sluiting onvermijdelijk is heeft gewijzigd, zo deelde fungerend voorzitter Wiegel van de ministerraad donderdag mee op de wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad.

Woensdag heeft minister Wiegel als fungerend minister van Economische zaken ad interim overleg gepleegd met ambtenaren van het departement van Economische zaken. Wiegel kwam toen tot de slotsom dat sluiting van Van Gelder-vestigingen te ingrijpend is om al voor het weekeinde definitief te besluiten tot de sanering.

Onjuist

Het wachten is op minister Van Aardenne van Economische zaken. Het zou echter onjuist zijn om nu al een gaatje open te houden voor eventuele aanvullende overheidssteun aan Van Gelder,. aldus Wiegel. De verwachtingen die dit zou wekken bij het personeel van Van G-elder zouden wel eens beschaamd kunnen worden.

De blokkade op de afvoer van produkten uit de papierfabriek van Van

een geslaagde krant!
Gelder in Velsen is voorlopig opgeheven. De ondernemingsraad van Velsen deelde gisteren mee dat op grond van de verwachting dat na Pasen de produktie weer op gang zal worden gebracht, in ieder geval tot en met komende donderdag geen beperkingen op de afvoer zullen worden gelegd.

Begin deze week besloot de ondernemingsraad van de vestiging van Van Gelder in Velsen de levering van gereed produkt slechts mondjesmaat toe te staan. Alleen de bevoorrading van de andere vestigingen mocht onbelemmerd doorgaan, maar de levering aan particulieren werd aan banden gelegd.

Spontaan

De maatregel van de OR werd spontaan genomen uit protest tegen de dreigende sluiting van deze vestiging en die in Renkum. In Velsen dreigen daardoor ongeveer 700 man op straat te komen staan. De fabriek produceert krantenpapier en witpapier.

Volgens de OR wordt op het ogenblik een studie gedaan naar de mogelijkheid om alle specialiteiten van de afdeling witpapier te concentreren op een van de twee papiermachines in deze afdeling. Het produktiepakket wat daardoor ontstaat zou volgens de OR slechts een bescheiden deel witpapier bevatten waarvoor inmiddels vaste afnametoezeggingen zijn ontvangen uit de Nederlandse markt. Komende donderdag zal er in de vaste kamercommissie van Economische zaken een gesprek plaatsvinden met minister Van Aardenne over de situatie bij Van Gelder.

Dinsdagavond zal er een demonstratie worden gehouden voor het openhouden van de papierfabriek in Velsen. De demonstratie is georganiseerd door het „solidariteitscomité", een gelegenheidscomité van verontruste bewoners uit de IJmond. De protestmars begint om 19.00 uur bij het station in Beverwijk en gaat via VelsenNoord naar het gemeentehuis in IJmuiden. Daar zal het woord gevoerd worden door vertegenwoordigers van de OR van Van Gelder in Velsen, de gemeentebesturen Uit de IJmond, het platform van vrouwenorganisaties en het solidariteitscomité zelf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.