+ Meer informatie

Fatah-dag gepaard met rellen in Israël

Vier Palestijnen doodgeschoten

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP/RTR/AFP) — Israëlische troepen hebben gisteren, tijdens de herdenking van de 26e verjaardag van de eerste militaire Palestijnse actie tegen de joodse staat, zeker vier Palestijnen doodgeschoten. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Volgens het leger en Arabische berichten schoten soldaten in Gaza twee gemaskerde Palestijnen dood die anti-Israëlische leuzen op een muur aanbrachten in het dorp Khuzaa, bij Khan Yunis. Het leger zei dat de mannen niet hadden gehoorzaamd, toen hun was toegeroepen te stoppen. Beiden droegen wapens.

Vuurwerk

Op de Westoever schoten soldaten bij ongeregeldheden in Kabatiyeh de 20-jarige Saleh Abu Alrup dood. De 19-jarige Bilal Faadiq vond de dood bij èen incident in de omgeving van Nabloes; een Israëlische officier vuurde met scherp op een groep Palestijnen van waaruit een brandbom was gegooid.

De doden vielen op de zogenoemde Fatah-dag, de dag waarop de Palestijnen herdenken dat 26 jaar geleden de eerste aanval van de Fatah op Israël plaatshad. Om problemen te voorkomen had het leger een uitgaansverbod afgekondigd voor meer dan een miljoen Palestijnen en versterkingen naar de omstreden gebieden gezonden. Niettemin vierden Palestijnen de dag op grote schaal met het uitsteken van PLO-vlaggen, het ontsteken van vuurwerk en het gooien van stenen en brandbommen naar soldaten.

Op het vrouwentoilet van de Mahane Yehuda-markt, in het centrum van het joodse deel van Jeruzalem, kwam maandag een jonge Arabische vrouw om het leven, terwijl zij kennelijk bezig was een bom gereed te maken. Dat heeft de politie meegedeeld.

Al-Fatah, de grootste factie binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), had een pamflet verspreid met de oproep „het land onder de voeten van de bezetters te verbranden". Minister van politie, Ronnie Milo, zei gisteren in Jeruzalem tijdens een toespraak dat Arabische terroristen tijdens hun actie moeten worden gedood of geëxecuteerd.

Wetsontwerp

Op het politieke vlak deed zich een 'unieke' ontwikkeling voor doordat de afgevaardigden Ran Cohen van de Beweging voor Burgerrechten en Amnon Rubinstein van de Shinuipartij (verandering) een wetsontwerp aankondigden dat voorziet in de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Cohen en Rubinstein menen dat een voortzetting van de „bezetting" van de Gazastrook Israël militair, economisch en uit democratisch oogpunt enorme schade zou berokkenen. Binnen de Arbeiderspartij was sprake van geluiden om het voorstel te steunen.

Op een ander gebied, dat van de Verenigde Naties, werd geen vooruitgang geboekt. Maandag leverde een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld in de 'bezette' gebieden geen tastbaar resultaat op.

Bij een Israëlische luchtaanval op een Palestijnse guerrillabasis in het zuiden van Libanon zijn maandag alle twaalf guerrillastrijders die de post bemanden om het leven gekomen. Dat hebben de Libanese politie en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in afzonderiijke verklaringen bekendgemaakt. De guerrillabasis behoorde aan de Fatah-groep van de PLO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.