+ Meer informatie

Onderzoek in De Dreef naar mishandelingen

Rijksrecherche gaat tien verdachten horen

2 minuten leestijd

WAPENVELD (ANP) Mr. H. Holthuis, hoofdofficier van Justitie in het irrondissement Zwolle, heeft besloten de Rijksrecherche een strafrechteijk onderzoek te laten instellen naar lichamelijke mishandeling van pupillen in het orthopedagogisch instituut De Dreef in Wapenveld. Het openbaar ministerie (OM) heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het strafrechtelijk onderzoek zal dch richten op circa tien verdachten. Nadere informatie over deze mensen wil Justitie niet geven zolang het onderzoek loopt. Over de -verdere- vervolging van hen neemt het OM een besluit aan de hand van het procesverbaal dat de Rijksrecherche opstelt. Die rapportage wordt over ongeveer drie maanden verwacht.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek vormen de resultaten van een oriënterend feitenonderzoek dat de Rijksrecherche de afgelopen maanden op verzoek van mr. Holthuis heeft ingesteld naar mogelijke structurele mishandelingen en soortgelijk laakbaar gedrag in De Dreef.

Ernstig

Het besluit tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek vloeit volgens directeur H. Karrenbeld van De Dreef voort uit het oriënterend feitenonderzoek dat de Rijksrecherche heeft verricht. „Ik kan me goed voorstellen dat Justitie er behoefte aan heeft berokkenen nader te horen. Het gaat per slot van rekening om ernstige beschuliigingen. Maar er mag nu nog niet de conclusie worden getrokken dat tot vervolging wordt overgegaan", zo licht Karrenbeld toe.

Dat er in De Dreef sprake zou zijn van mishandelingen, is door zes medewerkers van het instituut vorig jaar in de publiciteit gebracht. Het zestal is naar aanleiding hiervan door de instelling op non-actief gesteld. De kantonrechter is daarna om ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd.

Een in opdracht van de rechter aangestelde bemiddelaar is inmiddels tot de slotsom gekomen dat de verhoudingen tussen de zes medewerkers en De Dreef zo zijn verstoord dat hun terugkeer is uitgesloten. Beide partijen hebben verklaard de conclusies van de bemiddelaar als bindend te beschouwen. Over twee weken behandelt de kantonrechter de zaak opnieuw.

Er zal volgens Karrenbeld best wel eens „wat gebeuren" in De Dreef, maar de bewering dat pupillen er systematisch worden mishandeld, spreekt hij met klem tegen. Het imago van De Dreef heeft volgens de directeur geleden onder de publiciteit. Het gevolg is onder andere dat instanties minder jongens die in aanraking zijn geweest met Justitie, plaatsen. De Dreef heeft plaats voor vijftig pupillen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.