+ Meer informatie

Grootste zwerfkei boven de grond

1 minuut leestijd

Onder grote belangstelling van inwoners van het dorp Rottum is gisteren de grootste zwerfkei van Nederland boven de grond gekomen.

De verwachting was dat de kei tegen de 55 ton zou wegen, de steen is echter ruim tien ton lichter. Toch blijft hij daarmee de grootste van Nederland, op de voet gevolgd door een steen uit Winterswijk.

De steen is, aldus geologen, in de laatste ijstijd uit Zweden meegevoerd en ligt al enkele duizenden jaren in Friesland. De steen is oorspronkelijk viermaal zo groot geweest. In de 19e eeuw zijn er met dynamiet stukken graniet af geslagen en vervolgens gebruikt voor de zeewering bij Lemmer. De zwerfkei krijgt een plaatsje in het dorp zelf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.