+ Meer informatie

Nederlandse werven gaan goede toekomst tegemoet

Bijna een miljoen ton nieuwe orders

2 minuten leestijd

De Nederlandse werven hebben in het afgelopen jaar voor bijna een niiljoen ton BRT nieuwe bouwopdrachten voor zeevarende handelsschepen ontvangen, blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Het volume van deze nieuwe opdrachten (971.600 BRT) is aanzienlijk groter dan dat van 1972 (137.400 BRT) en ook veel groter dan dat van 1971, toen voor 442.200 BRT nieuwe zeevarende handelsschepen werd besteld.

Deze aanzienlijke toeneming van het volume der nieuwe orders is geen specifiek Nederlands verschijnsel. In de gehele wereld werden in liet afgelopen jaar enorm veel nieuwe opdrachten geplaatst en Nederland heeft daarvan mee-geprofiteerd. Dat was dan ook wel nodig, want in het jaar daarvoor in 1972, was er weer erg weinig bij onze werven besteld, waardoor de orderpositie zeer slecht was geworden. Ook de slechte orderontvangst in 1972 was geen specifiek Nederlands verschijnsel; in deandere Westeuropese landen was het niet anders. Alleen in Japan werd toen veel besteld, vooral voor rekening van Japanse rederijen. Als gevolg van de goede orderontvangst zijn de orderportefeuilles van de Nederlandse werven, die grote zeeschepen bouwen, weer behoorlijk gevuld: De werven zijn nu weer min of meer normaal van werk voorzien. Volgens cijfers van de federatie metaal- en elektrotechnische industrie (FME) zijn de Nederlandse werven, nu gemiddeld voor 20 a 24 maanden van werk voorzien.

TANKSCHEPEN

De orders voor zeer grote tankschepen hebben sterk bijgedragen tot het grote volume van bijna een miljoen ton in 1973. In het derde kwartaal van dat jaar werden voor ruim 650.000 BRT orders geboekt; hierin waren opdrachten voor enkele mammoettankers begrepen. Dergelijke grote schepen zijn er na november van het vorig jaar, onder invloed van de energiecrisis, niet meer besteld, over de hele wereld trouwens nauwelijks meer. De tankrederijen nemen duidelijk een afwachtende houding aan; zij willen eerst bekijken hoe de oliesituatie zich. gaat ontwikkelen. Het ziet er daarom op het_ ogenblik niet naar uit, dat 1974 een' herhaling te zien zal geven van het grote ordervolume van het afgelopen jaar.

Aan binnenvaartuigen en sleepschepen werd in 1973 119.500 ton (laadvermogen) besteld (106.500 ton in 1972, 103.900 ton in 1971), aan baggermaterieel, booreilanden, boorschepen, elevators en transporteurs, drijvende bokken en kranen en drijvende droogdokken 145.600 kubieke meter (waterverplaatsing) tegen 144.400 kub. meter in 1972 en 79.400 kub. meter in 1971.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.