+ Meer informatie

Weer ruzie over olieprijs OPEC

2 minuten leestijd

GENÈVE (ANP/RTR/KRF) - De vandaag gestarte ministersvergadering van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) dreigde bij aanvang opnieuw ruzie over de olieprijzen op te leveren.

Sommige van de dertien ministers van olie, onder wie die van Saoedi-Arabië, hebben te kennen gegeven het huidige prijspeil voldoende te vinden, andere ministers willen een prijs die minstens anderhalve dollar hoger ligt.

In Londen noteerde maandag een gemiddelde van zeven door OPEC-leien geproduceerde oliesoorten 19,78 dollar per vat (159 liter). Dat is meer dan een dollar onder de richtprijs van 21 dollar die de OPEC sinds 1990 voor haar produkt hanteert.

De Saoedische minister van olie, Hisham Nazer, verklaarde gisteren bij zijn aankomst in Genève dat de huidige prijzen „in orde" zijn. Ook de voorzitter van het oliekartel en tevens minister van olie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Yousuf Bin Omeir Bin Yousuf, noemde de momenteel geldende olieprijs „redelijk en stabiel". Hij zei met het prijsniveau tevreden te zijn.

Deze oordelen staan haaks op die van de vertegenwoordigers van Iran, Venezuela, Libië, Nigeria, Gabon en Algerije. Zij beschouwen het huidige prijspeil als onvoldoende. De olieprijs is niet alleen lager dan de richtprijs, maar de opbrengst van een vat olie wordt ook nog eens verminderd door de koersdaling van de dollar. De Venezolaanse minister van olie, Alirio Parra, zei onomwonden op een prijs van 21 dollar te willen uitkomen.

Geen van de bewindslieden durfde zich gisteren al uit te laten over een af te spreken produktieniveau voor het vierde kwartaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.