+ Meer informatie

bij ziekenhuisbouw

Oud-minister Veldkamp bij verdachten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De rijksrecherche stelt op het ogenblili; een onderzoelc in naar een mogelijlte smeergeldaffaire bij het verlenen van boswvergunningen in de ziekenhuisvoor-I zieningensfeer (ziekenhuizen, zwakzinnigeninrichtingen, verpleegtehuizen etc).

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde dinsdag dat er een onderzoek gaande i$ en dat door de rijksrecherche contact is opgenomen met secretaris-generaal dr. P. Siderius van het ministerie.

Als belangrijkste verdachten worden genoemd de oud-minister van Sociale zaken dr. G. J. M. Veldkamp, de secretaris van het college van ziekenhuisvoorzieningen A. J. M. van Dam en een hoge ambtenaar op de afdeling planning en bouw van het ministerie van Volksgezondheid.

De verdachten in deze zaak worden ervan beschuldigd onder meer geld en plezierreisjes te hebben aangenomen in ruil voor het verlenen of bespoedigen van bouwvergunningen in de gezondheidszorg. gen over dat er blijkbaar door de rijksrecherche een onderzoek is ingesteld naar zijn doen en laten na zijn ministerschap, als president-conunissaris van de Melchior-groep (bouwbedrijven) zonder dat hij daar iets vanaf wist.

De projectontwikkelings- :• maatschappij Bofinex, een dochter vaij*^ Melchior, voert opdrachten uit in de gezondheidszorg. Dr. Veldkamp zegt dat hij wel eens mensen met elkaar in contact heeft gebracht, maar dat hij daar nooit voor is betaald en dat hij daar evenmin — hetzij in „zwart" geld hetzij in de vorm van gratis reizen of auto's — voor is betaald. „Ik heb al mijn inkomsten altijd verantwoord bij de fiscus en daarbuiten heb ik niets gedaan. Dit soort zaken past niet bij mijn aard".

Niet bereikbaar

Bij degenen die in deze affaire worden genoemd is de secretaris van het college voor ziekenhuisvoorzieningen, A. J. M. van Dam. Hij was zelf dinsdagavond nipt voor commentagf bereikbaar. Het college adviseert de regering over bouwplannen in de ziekenhuissector. Dat is niet eenvoudig, want het aantal vergunningen is vanwege een jaarlijks maximaal investeringsbedrag, het zogenaamde bouwplafond, aanzienlijk lager dan het aantal aanvragen.

Het college staat onder voorzitterschap van dr. J. van Mansvelt. Die zei dinsdagavond desgevraagd, dat hij hoopt dat het gerechtelijk vooronder-. het belang van de heer Van Dam zelf als van het college. Overigens geeft het college volgens Van Mansvelt alleen maar adviezen over plannen in verband met een spreiding van de diverse voorzieningen, de soberheid en de doelmatigheid. Dus niet over de architect of de aannemer, die ze moet uitvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.