+ Meer informatie

SNFA mogelijk naar Middellandse Zee

1 minuut leestijd

DEN HELDER (ANP) - De NAVO overweegt haar permanente Atlantische eskader (Standing Naval Force Atlantic) over te brengen naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Een woordvoerder van de marine in Den Haag heeft dat vandaag bevestigd.

De reguliere oefening van het eskader in de Noordzee is afgelast. Van het vijf tot tien mijnenjagers en -vegers omvattende eskader maakt ook de Nederlandse mijnenjager Zierikzee deel uit. De Zierikzee heeft een kleine vijftig opvarenden.

„Binnen de NAVO wordt het niet ondenkbeeldig geacht, dat er een dreiging van mijnen ontstaat in het oostelijk deel van de Middellandse Zee", aldus woordvoerder H. Cornelje van de marine in Den Helder, de thuishaven van de Zierikzee. Hij sluit uit dat het eskader doorvaart naar de Golf. Het is nog niet duidelijk wanneer een definitief besluit valt. Dat hangt onder meer af van een aantal autorisaties die moeten worden verkregen om in de Middellandse Zee te kunnen opereren.

De bewapening van de Zierikzee, die slechts bestaat uit een 20mm mitrailleur, zal niet worden aangepast aan de oorlogsdreiging. Dat is technisch moeilijk te realiseren. Mogelijk zal het eskader wel worden uitgebreid met schepen met zware bewapening, die de verdediging van de mijnenjagers tegen luchtaanvallen op zich nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.