+ Meer informatie

Vee weg uit buitenpolders voor hoogwater

2 minuten leestijd

ELST (ANP) - Waterschap Rivierenland heeft veehouders die nog dieren in de buitenpolders langs de grote rivieren hadden lopen, vandaag gewaarschuwd dat zij hun beesten naar binnen moesten halen. Ook gingen vandaag de schuiven in de dijken open om schade aan de zomerdijken door hoogwater te voorkomen.

Rijkswaterstaat verwacht dat het water in de Rijn bij Lobith zal doorstijgen naar 14,40 meter boven NAP op donderdag. Dat is niet alarmerend, maar het betekent wel dat de buitenpolders langs Rijn, Waal en IJssel onderlopen. Door de hoge waterstand zou het rivierwater over de zomerdijken kunnen slaan en zo schade aanrichten. Het openzetten van de schuiven is een gebruikelijke beheersmaatregel in zo'n geval, aldus een woordvoerster van het waterschap.

Waterschap Rivierenland beheert het waterstaatkundig gebied tussen Rijn en Maas van de Duitse grens tot aan Zuid-Holland. Het schap neemt pas bijzondere maatregelen als de waterstand bij Lobith naar 16 meter boven NAP dreigt te gaan. Omdat alle dijken de laatste jaren zijn opgehoogd, is een waterstand zoals bij de dreigende watersnood in 1995 geen probleem meer, aldus de woordvoerster.

Door het hoogwater zullen diverse kades de komende dagen onder water lopen.

Zie ook pag. 8.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.