+ Meer informatie

Thuistips, tuin

3 minuten leestijd

Een kruidige geur in de tuin met keuken- en citroentijm
Thymus - tijm. Deze plant is misschien wel het bekendste als keukenkruid. Weinig mensen weten dat tijm heel gemakkelijk zelf te kweken is en heerlijk geurt bovendien. De bloemen trekken vlinders aan en het plantje is ook nog een goede bodembedekker. Heel wat vliegen in een klap. De Thymus vulgaris is de "gewone" keukentijm. Het woord vulgaris is te vergelijken met vulgair, dat "gewoon" betekent Inmiddels heeft vulgair een wat andere, minder aardige klank gekregen. De keukentijm bloeit in de voorzomer Zelf drogen gaat uitstekend. Pluk of knip de stengeltjes nadat de dauw opgedroogd is. Maak er kleine bosjes van, de takjes worden bij elkaar gehouden met een elastiekje. Wanneer de takjes door het drogen krimpen, houdt de rek van het elastiekje ze toch bij elkaar Hang de bosjes op een koele, droge plek. Het toilet is een goede plek, maar misschien is dat geen aantrekkelijke plaats voor drogende keukenkruiden. De takjes zijn droog als ze een knappend geluidje geven wanneer ze gebroken worden. Door de takjes tussen duim en wijsvinger door te trekken venwijdert men de blaadjes. Bewaar de blaadjes in een afgesloten pot op een droge, donkere plek, in blik of een donker gekleurde pot. Naast de gewone keukentijm kan ook gekozen worden voor citroentijm. Thymus citriodorus (=citroenriekend), die overigens wat later bloeit dan de keukensoort. Hoogte van beide ongeveer 1520 cm. Zon en niet te vochtige grond zijn nodig.

Sierhekken
steeds meer mensen kiezen voor een siersmeedhek als afscheiding tussen hof en straat. En zo keert iets dat allang uit de mode was terug. Overigens terecht, want mooiere afrasteringen zijn er eigenlijk nauwelijks. Soms worden de hekken verduurzaamd (gegalvaniseerd), maar meestal zijn ze voorzien van een coating die om de zoveel tijd bijgehouden moet worden (vakantiewerk voor zoon of dochter?). De hekken zijn standaard te koop, ook kan men hekken naar eigen ontwerp laten maken, maar dat is natuurlijk wel duurder. Kijk in de bibliotheek eens in wat tuintijdschriften als u geïnteresseerd bent. Bekende titels zijn Groei en Bloei, Onze Tuin, Bloemen en Planten, en Moestuin.

Hogedrukspuiten
Aanvankelijk schaarde men de hogedrukspuiten onder de categorie "hebbedingetjes", maar toch ervaren steeds meer mensen het plezier dat je van het apparaat kunt hebben. Gereedschap zoals maaimachines kan ermee schoongespoten worden. Algenaanslag, modder en zand op het terras verdwijnen, evenals hardnekkig vuil. Natuurlijk is het apparaat ook te gebruiken voor de auto. Voor u eventueel overweegt om er een aan te schaffen is huren een mogelijkheid. U kunt er dan wat en/aring mee opdoen. Er kan heel wat keren gehuurd worden voor de aankoopprijs terugverdiend is. Bovendien wordt zo'n huurmachine veel intensiever gebruikt en dat is beter voor het milieu: liever één machine veel dan meer machines weinig gebruiken.

 Houten meubels
De "gewone" witte kunststof tuinmeubels zijn wat op hun retour Daarvoor in de plaats komen andere, kleurige kunststof meubels, maar vooral ook weer houten meubilair in allerlei vormen en gemaakt van verschillende houtsoorten. Niet goedkoop maar wel fraai, zo'n tuinbank van bijvoorbeeld acaciahout (meestal afkomstig uit Hongarije, dus milieuvriendelijk en verantwoord). Het meeste hout moet verduurzaamd worden. Laat u daarover goed informeren: dekkende verf  haalt het houtkarakter weg, lak (bijvoorbeeld bootlak) kan barsten waardoor het weer in het hout komt Gaat het alleen om het verduurzamen (bij voorbeeld met een olieprodukt) of moeten de meubeltjes ook een kleurtje krijgen? Een voordeel van behandeld hout is dat vocht weggewreven kan worden waarna het meubeltje gebruikt kan worden. Onbehandeld hout (bij sommige soorten hoeft er geen behandeling plaats te vinden) neemt meer vocht op en blijft langer nat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.