+ Meer informatie

Steunaanvraag bij IMF stuwt pond weer omhoog

2 minuten leestijd

LONDEN — Groot-Brittannië wil bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de kredieten opnemen waar het nog recht op heeft, om de jongste crisis van het pond Sterling te bezweren. De Britse minister van financiën, Denis Healey, heeft woensdag meegedeeld dat hij de algemeen directeur van het IMF, dr. H.J. Witteveen, van die plannen op de hoogte heeft gesteld.

Groot-Brittannië bezit bij het IMF kredietmogelijkheden voor nog 2,1 miljard bijzondere trekkingsrechten (SDR), overeenkomende met ongeveer 6,5 miljard gulden.

In mei heeft de Britse regering gebruik gemaakt van de mogelijkheid geld op te nemen van de kredietregeling voor 700 miljoen SDR (ca. 2,1 miljard gulden) die op 31 december 1975 werd getroffen. Verder kan zij gebruik maken van de tijdelijke verhoging van de gewone bijdragen aan het IMF, waartoe de vergadering van ministers van financiën op Jamaica in januari heeft besloten. Daardoor wordt het krediet nog met 1,26 ihiljard SDR (ongeveer 3,8 miljard gulden) verruimd. In totaal is 3,36 miljard SDR (omstreeks tien miljard gulden) beschikbaar.

Herstel

De mededeling dat de Britse regering bij het internationale monetaire fonds om hulp zal aankloppen heeft woensdag voor enig koersherstel voor het pond Sterling op de wisselmarkten geleid.

In'FSrankfort herwon het pond het hele verlies van-de voorgaande dag. De koers werd bepaald op 4,117 mark tegen 4,058 mark dinsdag.

Op de wisselmarkt van New York opende het pond woensdag bij geringe handel met een verbetering. Waarschijnlijk werd van centrale-bankzijde steun gegeven aan de koersvorming. vegers tegen; dezen nog altijd behoort de hoge hoed tot hun bedrijfsuitrusting beleven thans een drukke tijd, nu het stookseizoen weer voor de deur staat; de heren boden Schmidt als „laatste loodje" een zwaar hoe/ijzer aan, dat zij ergens op een oude boerderij hadden opgediept.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.