+ Meer informatie

Buitenlandse journalisten vermist in zuiden van Irak

Vrijgelaten krijgsgevangenen niet mishandeld

4 minuten leestijd

DAHRAN (AP) - Negenentwintig journalisten van Amerikaanse, Britse, Franse en Italiaanse nieuwsorganisaties zijn spoorloos verdwenen, nadat zij het zuiden van Irak waren ingetrokken, zo hebben functionarissen gisteren gezegd. Volgens het Amerikaans centraal commando in Saoedi-Arabië verkeren zij in ernstig gevaar.

De journahsten waren vanuit Koeweit Irak binnengegaan in de hoop nieuws te vergaren over de opstand tegen het bewind van de Iraakse leider Saddam Hoessein. Het Amerikaans centraal commando meldde dat elf journalisten van Amerikaanse, Britse en Italiaanse media werden vermist. In Parijs maakte het Franse ministerie van buitenlandse zaken bekend dat sinds zondag in totaal 15 Franse journahsten in het zuiden van Irak zoek waren. „Hun verdwijning baart ons grote zorgen", aldus woordvoerder Maurice Gourdault-Montagne.

Gisteren werd bekend dat ook drie journalisten van het Britse televisiestation ITN vermist zijn. Het gaat om een cameraploeg die de Iraakse officieren volgde die afgelopen zondag overleg voerden met de geallieerde opperbevelhebber, Norman Schwarzkopf.

De Franse regering heeft de Sowjet-Unie, die de Franse belangen in Irak behartigt, verzocht bij de Iraakse regering navraag te doen over het lot van de journalisten. Verslaggever Peter Arnett van het televisiestation CNN verklaarde dat journalisten in Bagdad de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis hebben ingelicht, in de hoop dat de hulporganisatie iets voor de verdwenen journalisten kan ondernemen.

Te gevaarlijk

Een groep van elf journalisten ging zondagmiddag zonder begeleiding van geallieerde militairen op pad, vanuit Koeweit naar het zuiden van Irak. Afgesproken was dat zij maandag naar Koeweit terug zouden keren. Volgens het Amerikaanse leger zijn de elf waarschijnlijk langs een Amerikaanse militaire wachtpost aan de Koeweits-Iraakse grens gekomen, vanwaar zij de weg in noordelijke richting naar de Zuidiraakse stad Basra hebben genomen. Zij zijn maandag voor het laatst gesignaleerd op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Basra.

Twee fotografen van Associated Press, Don Mell en Scott Applewhite, waren zaterdag ook op weg gegaan richting Basra, maar besloten op ongeveer 24 kilometer voorbij de Koeweitse grens terug te keren, omdat zij de toestand in Zuid-Irak te gevaarlijk vonden. Door vrijwel alle militairen en burgers die zij tegenkwamen werden zij gewaarschuwd dat hun leven op het spel zou staan als zij verder zouden trekken. Een chauffeur van een Iraakse vrachtwagen zei dat verder landinwaarts de Republikeinse Garde en de Iraakse geheime dienst aanwezig waren. „Ze zullen jullie doodschieten", zei de man. Don Mell, die Arabisch spreekt en een jarenlange ervaring heeft als fotograaf in Beiroet, achtte de toestand te gevaarlijk om verder te reizen.

Krijgsgevangenen

Irak heeft gisteren 35 geallieerde krijgsgevangenen vrijgelaten en overgedragen aan het Internationale Rode Kruis. Dat meldde gisteren radio Bagdad. Het Rode Kruis heeft bevestigd dat 35 krijgsgevangenen —vijftien Amerikanen, negen Britten, negen Saoediërs, een Koeweiti en een Italiaan— zijn vrijgelaten.

In totaal heeft Irak nu 45 geallieerde krijgsgevangenen laten gaan. De Amerikaanse president, George Bush, had Irak na de vrijlating maandag van de eerste tien krijgsgevangenen gewaarschuwd alle geallieerde krijgsgevangenen en geïnterneerde Koeweiti's snel vrij te laten.

Plannen om de geallieerde krijgsgevangenen nog gisteren uit Irak te halen, en 294 gevangen Irakwezen over te dragen, moesten worden opgeschort vanwege het Slechte weer. De geplande vluchten werden onder voorbehoud uitgesteld tot vandaag.

Het was de bedoeling de Irakezen met een vliegtuig van het Rode Kruis van de militaire basis Koning Khalid in het noorden van Saoedi-Arabië over Ie brengen naar Bagdad. De geallieerde krijgsgevangenen zouden vervolgens met hetzelfde toestel worden overgebracht naar Riaad en Bahrein.

Niet mishandeld

De tien geallieerden die Bagdad eerder vrijliet, zijn gisteren vanuit Jordanië verder gevlogen. De zes Amerikanen die deel uitmaakten van de groep van tien gingen naar Bahrein, waar ze zouden worden onderzocht aan boord van het Amerikaanse hospitaalschip Mercy. De Amerikaanse luchtmachtkolonel Wynn Mabry, hoofd van het medisch team dat de militairen op hun tocht vanuit Jordanië begeleidde, zei dat ze in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid verkeren en blijkbaar niet mishandeld zijn.

De drie Britse militairen die deel uitmaakten van de vrijgelaten groep gingen gistermorgen door naar Cyprus, waar ze werden ingehaald op de RAF-basis Akrotiri. De Italiaanse officier die gisteren werd vrijgelaten, werd overgedragen aan de autoriteiten van zijn land.

Een van de Amerikaanse ex-gevangenen, marineluitenant Robert Wetzel, had volgens de artsen een gebroken arm, die correct door de Irakezen was gezet. Zijn ranggenoot Jeffrey Zaun, die met een gewond en gezwollen gezicht in januari op de Iraakse televisie zijn spijt betuigde over de oorlog, heeft zijn verwondingen mogelijk opgelopen toen hij werd neergeschoten en zijn schietstoel moest gebruiken. De zes Amerikaanse ex-krijgsgevangenen blijven vier dagen op het hospitaalschip. SAFWAN Een Iraaks meisje stopt met een glimlach een cracker in de mond van de Amerikaanse militair John Eide uit Arizona. (Foto EPA)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.