+ Meer informatie

Grote schoonmaak

2 minuten leestijd

Het paard van de waterstoker poseert hier met zijn begeleider in de Bergpolder, die toen nog een kale vlakte was. koppen van heipalen in en die liet ik in blokken zagen. Een aantal van die blokken werd gebundeld en voor een paar centen verkocht. Later zijn we dat hout per kilo gaan verkopen, want dat bundelen was altijd een heel werk. Verder hadden we kolen, die per emmer de deur uitgingen en briketten, die per stuk werden verkocht".

„Het schoonmaken van de ketel was ook iedere keer weer een feest", neemt meneer Van der Kroon weer over. „Dat moest één keer per jaar gebeuren. Ook de schoorsteenveger kwam er dan aan te pas. Dat gaf altijd een enorme troep. Tot in de huizen van de buren zat alles onder het roet. Zelf kroop ik in de ketel vla het mangat en schepte de ketelsteen eruit. Met emmers vol ging dat. Het meeste lag op de bodem, omdat de wanden van de ketel iedere keer werden ingesmeerd mét een laag cement. Dan koekte het niet zo aan. Ik nam dan een halve emmer cement en dat maakte ik aan met veel water zodat het goed smeerbaar was en daarmee sausde ik de binnenkant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.