+ Meer informatie

Vierjarenplan moet Hongarije in het zadel helpen

2 minuten leestijd

BOEDAPEST - De Hongaarse regering presenteerde gisteren haar eerste vierjarenplan, dat Hongarije op weg moet helpen naar een vrijemarktecojiomie.

Het plan, waar het IMF ongeveer twee miljard gulden voor uittrok, komt een jaar na Hongarijes eerste vrije verkiezingen. Vorig jaar december leidde het" plan al tot het vertrek van minister van financiën Ferenc Rabar.

Zijn opvolger, Mihaly Kupa, benadrukt dat de economische maatregelen socialer zijn dan aanvankelijk door aanhangers van de Poolse "shocktherapie" werd voorgesteld. Er zal een „sociaal netwerk" komen om slachtoffers van de transformatie („werklozen en armen") beter op te vangen. Verwacht wordt dat het huidige aantal werklozen, ongeveer 100.000, mogelijk dit jaar zal verdubbelen.

Voor buitenlandse investeerders komen er mogelijkheden om niet alleen gebouwen maar ook land op te kopen. Hongarijes partij van kleine landeigenaren, een belangrijke coalitiepartner, was daar altijd tegen. Hongarije wil volgens minister Kupa „niet langer afhankelijk zijn van het Oosten".

De export naar de Sowj et-Unie zal met ongeveer 50 procent worden verminderd. Eind deze maand zal premier Joszef Antall in Moskou spreken over de bijna twee miljard gulden die de Sowjet-Unie aan Hongarije schuldig is. Kupa benadrukte dat Hongarije niet in het Westen zal bedelen of gedeeltelijke kwijtschelding van de ongeveer 40 miljard gulden buitenlandse schulden zal vragen. Hij gaf toe dat binnen het kabinet en oppositie daarover verschil van mening bestaat omdat Polen toestemming kreeg 30 procent minder schulden af te lossen dan noodzakelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.