+ Meer informatie

Erkenning voor het Nederlandse drugbeleid groeit internationaal

4 minuten leestijd

DEN HAAG - Nadat jaren achtereen het Nederlandse drugbeleid hevig is gekritiseerd, groeit internationaal erkenning voor deze benadering van verslaafden. „De indruk is wel gewekt dat Nederland het allemaal laat waaien, maar koffieshops, of niet, het aantal druggebruikers in ons land is ontzettend laag", aldus drs. E. L. Engelsman, hoofd van de afdeling alcohol, drugs en tabak van het ministerie van volksgezondheid. Hij woonde deze week in Londen een driedaagse internationale drugsconferéntie bij over vermindering van de vraag naar drugs en de bestrijding van de cocaïnedreiging.

„In de loop der jaren zijn andere landen onze zienswijze gaan accepteren", zegt Engelsman.' „Interna^ tiónaal begint door te dringen dat je wel erg veel aandacht kunt geven aan handhaving van de strafwetgeving, maar als je geen aandacht geeft aan de vraag naar drugs, zul je die met nog zwaardere straffen uiteindelijk niet terugdringen".

Voor het forum van de wereld legde Engelsman uit dat in ons land het druggebruik niet wordt goedgekeurd noch wordt aangemoedigd. „Maar als mensen drugs gebruiken, is het minste wat we kunnen doen de schade zo veel mogelijk beperken".

Gezondheid

Resultaat van dit beleid is dat de Nederlandse drugverslaafde in redelijk goede gezondheid verkeert. Het aantal verslaafden is stabiel en neemt in sommige plaatsen af. Gebruikers en verslaafden wordt geweDRS. E. L. ENGELSMAN ...niet zo'n hoge vlucht... zen op mogelijkheden om de risico's te verkleinen. Éen overgrote meerderheid onder jongeren is niet in drugs geïnteresseerd. In de leeftijdsgroep, tot 19 jaar gebruikte vorige maand 2 procent cannabis en was het aantal heroïne- en cocaïnegebruikers minder dan een half procent. Engelsman: „Het is niet zozeer een "doe het niet-boodschapm, maar meer "het is beter om het niet te doen, maar als je het toch doet moet je dit weten"."

Deze benadering staat ver van dj Amerikaanse "oorlog tegen drugs", waarin ook verslaafden hard worden aangepakt. Vanuit een afschrikkingsgedachte worden verslaafden huisvesting, rijbewijs en studiefinanciering ontnomen. „Wij zeggen dat je echt iets moet doen voor verslaafden, dat je hen hoe dan ook moet zien te bereiken", aldus Engelsman. „Ook al willen ze niet afIcicken, dan nog is heel veel medische en sociale zorg aan hen te besteden".

In het Nederlands drugbeleid worden verslaafden niet gezien als medeplichtigen van drugshandelaren, noch als afhankelijke patiënten of criminelen, maar als gewone burgers, die zelf verantwoordelijk zijn voor de risico's die zij nemen. Wie drugs gebruikt, wordt aangeraden deze te roken en wie de drugs toch injecteert, wordt aanbevolen een schone spuit te gebruiken. „Ook mensen die niet willen afkicken, maar ook niet dood in de goot willen, zijn ons een zorg", aldus Engelsman. „Het omruilen van spuiten is geen oplossing voor het drugsprobleem, maar het helpt wel".

Weerbaar

De kwalijke gevolgen van heroïne en cocaïne worden volgens Engelsman te vaak verward met de gevolgen die juist het verbod op deze middelen veroorzaakt. Hij wijst op de hoge drugsprijzen, die misdaden, prostitutie en sociale verbanning te gevolg hebben. Engelsman: „Het is niet gerechtvaardigd noch zinvol om druggebruikers verantwoordelijk te stellen voor al deze gevolgen. Aan de andere kant is druggebruik geen. excuus om misdaden te begaan. Druggebruikers worden net als andere burgers verantwoordelijk gehouden voor hun criminele daden en vervolgd". Om de vraag naar drugs te verminderen is het volgens Engelsman nodig jongeren weerbaar te maken. De Londense conferentie roept landen wereldwijd op tot het ontwikkelen van educatieve programma's. Daarin moet samenhang worden gezocht met de schadelijke gevolgen van alcohol en tabak. De conferentie staat voor ogen kinderen op de voordelen van een gezonde levensstijl te wijzen.

„Kinderen zien mensen doodgaan aan tabak, ze zien de ellende van alcohol; drugsvoorlchting moet worden ingebed in een totale positieve gezondheidsvoorlichting", zegt Engelsman. „Je moet ook de positieve kanten van niet-roken en weinig drinken laten zien. Afschrikking helpt niet. Het kan heel gemakkelijk druggebruik interessant maken. De Engelsen hebben heel veel geleerd van een keiharde campagne tegen heroïne. "Heroïne maakt je kapot". Het is een fiasco geworden. Ondanks alle elende en vuiligheid heeft het iets aantrekkelijks, iets opwindends. Daarmee moet je rekening houden".

Vlucht

Cocaïne heeft volgens Engelsman helemaal niet zo'n hoge vlucht genomen als menigeen denkt. „De Amerikaanse markt zou verzadigd zijn, maar dat betekent niet dat daar niet meer wordt gebruikt. Er wordt veel cocaïne verbouwd, de prikkels om door te gaan zijn groot en handelare nemen grote risico's, maar nergens in Europa wordt eèn enorme cocaïnevlucht geconstateerd".

Het Nederlandse delegatielid mr. Th. Bot, drugsadviseur van de minister van justitie, maakt zich méér zorgen over de invoer van cocaïne. „Er zijn overvloedige oogsten en we moeten zeer zeker oppassen dat hier grotelijks cocaïne gedumpt gaat worden tegen lage prijzen. Als de prijs een stuk zou zakken, zou er een aanzienlijk aantal nieuwe gebruikers bij komen. Columbiaanse criminele organisaties hebben hier de markt goed in handen. Dat is voor ons een echte bron van zorg".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.