+ Meer informatie

"Onzichtbaarheid" Stealth getest

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) Nu de oorlog tegen Irak is uitgebroken, zijn ivtee legers tegenover elkaar komen te staan met een onvoorstelbare vuurkracht. In de woestijn van Saoedi-Arabië hebben uiterst geavanceerde vliegtuigen en wapens hun vuurdoop ondergaan. Voor militaire deskundigen was het tot het laatste moment de grote vraag hoe de van de nieuwste snufjes voorziene wapens zich houden.

De wapens zijn weliswaar getest, maar wegens de hoge kosten is veel wapentuig slechts in geringe mate beproefd op zijn trefzekerheid. Zo zijn met de Patriot-luchtafweerraketten, waarmee Nederlandse militairen woensdag naar Turkije zijn vertrokken, maar weinig proeven genomen om de kosten te drukken. Daarnaast was het een groot vraagteken hoe veel wapens, die aanvankelijk waren bedoeld voor een oorlog in Europa, zich in de barre woestijn bij zeer hoge temperaturen zullen houden.

Dit geldt vooral voor het mysterieuze „onzichtbare" F-117A-gevechtsvliegtuig met de intrigerende naam Stealth, dat heimelijkheid of sluipend betekent. Jarenlang is er uiterst geheimzinnig gedaan over de F-117A, die circa 185 miljoen gulden per stuk kost. In de F-117A is Stealth-technologie verwerkt, die het toestel nagenoeg onzichtbaar moet maken voor radars.

Op de huid van het V-vormige vliegtuig is onder meer een lood

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.