+ Meer informatie

Lubbers bezorgd over coördinatie Golfcrisis

Regering wil inzet van marine onder VN-vlag

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Premier Lubbers heeft gisteren na afloop van de ministerraad verklaard „openlijk bezorgd" te zijn over de bereidheid tot solistisch optreden van Britse en Amerikaanse marineschepen bij schending van het embargo tegen Irak. De ministers Van den Broek en Ter Beek zullen volgende week dinsdag tijdens een spoedberaad van de Westeuropese Unie (WEU) in Parijs aandringen op marinepresentie onder de vlag van de Verenigde Naties (VN).

De Nederlandse regering stelt zich op het standpunt dat marineschepen die onder een nationale vlag varen niet zonder meer mogen optreden tegen koopvaardijschepen die het in de VN overeengekomen embargo tegen Irak schenden. Het kabinet is van mening dat de Veiligheidsraad van de VN de plicht heeft om zich zo spoedig mogelijk uit te spreken over aanvullende maatregelen als blijkt dat landen de resolutie tegen Irak aan hun laars lappen. Lubbers vindt het gevaarlijk om zonder dit VN-mandaat op te treden. „Je neemt enorme politieke risico's als je deze zaak laat liggen", aldus de minister-president.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië stellen dat desnoods een minimum aan geweld mag worden gebruikt bij het controleren van de handelsroutes. Beide mogendheden vinden dat dat kan op basis van de VN-resolutie die er ligt. Omdat de Nederlandse marineschepen over enkele weken nauw met de Britse collega's moeten samenwerken, vindt het kabinet het van groot belang dat de Veiligheidsraad zich op zo kort mogelijke termijn over deze kwestie uitspreekt. Het is Lubbers veel waard als de Veiligheidsraad duidelijkheid schept voor 6 september, de dag waarop de Nederlandse schepen naar verwachting in de Golf zullen arriveren.

De Nederlandse regering zal volgende week in Parijs in eerste instantie proberen de Europese landen op één lijn te krijgen.

Als dat lukt kan met meer kans van slagen druk worden uitgeoefend om als Verenigde Naties eensgezind op te treden. Lubbers hecht aan een multi-nationale aanpak van de Golfcrisis om individuele oorlogsverklaringen te voorkomen. De minister-president is optimistisch over de mogelijkheid dat Frankrijk en Groot-Brittannië tijdens de WEU-bijeenkomst tot overeenstemming komen. Dat zal naar zijn inschatting andere Europese landen over de streep helpen.

Lubbers erkent dat het nodig kan zijn om geweld te gebruiken als koopvaardijschepen het embargo tegen Irak niet naleven. Maar hij vindt het gevaarlijk dat onduidelijkheid is ontstaan over de interpretatie van de VN-resolutie. Daarmee stelt Nederland zich op hetzelfde standpunt als Frankrijk, Canada en de Sowjet-Unie.

Eensgezind

Ook een land als China veroordeelt ongecoördineerd optreden tegen koopvaardijschepen. „Voor het welslagen van de VN-bemoeienis bij het bezweren van de ernstige crisis in de Golf, dient het slagvaardige en eensgezinde optreden van de Veiligheidsraad te worden gehandhaafd", aldus het kabinet in een schriftelijke verklaring.

De minister-president wilde zich gisteren nog niet uitspreken over het sturen van F16-vliegtuigen naar bases in het Midden-Oosten. „Ik zal mij voorlopig volledig concentreren op de coördinatie binnen de VN. Wij hebben nog niet gediscussieerd over het zenden van F16-toestellen", zo sprak de premier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.