+ Meer informatie

Giftige bom onder kinderspeelplaats

Ruim 1000 vaten met afval gestort

2 minuten leestijd

ALPHEN A/D RIJN - Is me dat even schrikken...! Op de plaats waar je dag in dag uit heerlijk van de glijbaan gleed, blijkt ineens een 'bom' onder de grond te liggen. Geen 'bom' die uit elkaar ploft, maar een die giftig is. Zoiets kan heel gevaarlijk zijn voor het drinkwater. Deze ontdekking sloeg vorige week in als een bom bij de inwoners van Alphen aan den Rijn

In Alphen a/d Rijn ligt een recreatiegebied Zegersloot. In dat gebied is een een golfbaan en een kinderspeelplaats. Vroeger was daar een vuilstortplaats. De mensen en kinderen spelen eigenlijk bovenop allerleivuil.

Het transportbedrijf ^imon Kemp bracht afgelopen jaren allerlei vuil naar deze plaats. Dit bedrijf vervoert huisvuil, autowrakken, giftige grond en J allerlei andere afvalstoffen. Kemp haalt ook afval op bij een ziekenhuis zoals injectienaalden, huidresten en radioactief afval. Dit 'vuil' kun je niet zomaar onder de grond stoppen. Dat is levensgevaariijk! Vandaar dat dit afval in vaten gestopt wordt en naar een afvalverwerkingsbedrijf gebracht wordt. Daar wordt het onschadelijk gemaakt.

Maar Simon Kemp dacht daar anders over. Hij wist een goedkopere manier: gewoon die vaten op de vuilnisbelt mikken en er kraait geen haan meer naar. Maar dat dacht hij... Iemand uit Alphen zei gezien te hebben dat er op een nacht vijftig tot honderd vaten op de vuilstortplaats waren afgeleverd. Er gaan geruchten dat er ruim 100.000 (!) vaten onder het recratieterrein liggen.

De ambtenaar die controleerde of er geen gevaarlijke stoffen gestort werden moet een oogje hebben dichtgeknepen. Waarschijnlijk schitterde het geld hem in z'n ogen...

Roest

In de afgelopen negen jaar is natuurlijk al regelmatig het grondwater en de bodem gecontroleerd op gevaarlijke stoffen, omdat daar een vuilnisbelt lag. Maar ze hebben toen niks kunnen vinden. Waarschijnlijk zijn die duizenden vaten nog niet doorgeroest.

Zijn ze wel doorgeroest, dan is de ramp groot. Het afval komt in aanraking met het grondwater. Dat heeft weer gevolgen voor het drinkwater. Vandaar dat de politie op dit moment onderzoekt of die vaten er liggen en of die vaten al doorgeroest zijn. Is hun antwoord „ja", dan kunnen de golfspelers en de kinderen het voorlopig met spelen vergeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.