+ Meer informatie

Roos pleit voor kernwapenbrief

Herv. predikanten bijeen

2 minuten leestijd

UTRECHT — Ds. C. B. Roos, praeses van de Hervormde synode heeft de Hervormde predikanten, die vandaag, dinsdag hun jaarlijkse vergadering te Utrecht hielden, opgeroepen de brief van de synode over de kernbewapening een „zo ruim mogelijke verspreiding" te geven, evenals de toelichting daarop, die een paar weken geleden samen met de brief is verschenen.

„De novemberbrief over het vraagstuk van de kernbewapening is een pastorale brief, gericht aan de gemeenten van onze kerk. Bij alle discussies", zo zei hij, „mogen dit kader en dit adres niet vergeten worden. Het is daarom op z'n zachtst gezegd merkwaardig, dat er in het kerkblad van een grote gemeente geen plaats werd ingeruimd voor deze brief. Gemeenteleden, wier voorlichting toch beoogd wordt, werd deze voorlichting onthouden".

Politiek
Ds. Roos zei er geen moeite mee te hebben op de vraag of de pastorale brief een politieke brief is met een volmondig „ja" te antwoorden. Daar plaatste hij wel een kanttekening bij. „Als we het over politiek hebben, hebben we het over de ordening van de samenleving. Nu we tot het inzicht gekomen zijn, dat onze samenleving meer bedreigd dan beschermd wordt door de nucleaire bewapening, heeft de synode gesproken en „neen" gezegd tegen de demonie van deze wapens", aldus ds. Roos.

Sprekend over het concrete voorstel van denuclearisering zei hij: „dat heeft mensen en groepen geraakt en in het geweer geroepen. Dat had niet gezegd mogen worden. Hiermee werd de synode schuldig aan grensoverschrijding. Dit was een regelrechte politieke uitspraak."

Pastoraat
„Inderdaad", aldus ds. Roos, „dat was het. Maar het was en is geen partijpolitiek. Het is wel politiek, ordening van de samenleving. En omdat het juist daarom gaat, gaat het ook om pastoraat. Politiek is pastoraat. En pastoraat is politiek. Pastoraat heeft zowel in het individuele menselijke leven, als in de grote samenleving, de goede gang van zaken op het oog. Daarom is deze concrete uitspraak van de synode pastoraat en politiek tegelijkertijd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.