+ Meer informatie

Verzekeraars verlagen of handhaven ziektepremie

Totale kosten sterker gestegen dan voorzien

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Verschillende grote ziektekostenverzekeraars houden bij het vaststellen van hun premies voor 1992 een slag om de arm.

Aan de ene kant verdwijnen op 1 januari onder meer de medicijnen uit hun polissen naar de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz). Ertegenover staat dat de totale kosten volgens hun koepelorganisatie het KLOZ het afgelopen jaar sterker zijn gestegen dan de overheid had voorzien.

Zilveren Kruis, met 650.000 verzekerden de grootste particuliere ziektekostenverzekeraar, verandert de premies voor de maatschappijpolissen voorlopig niet. De verzekerden krijgen voor 1 mei te horen wat er gaat gebeuren. Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis valt dan een ā€˛flinke verlaging" met terugwerkende kracht t'e verwachten. Hij hield daarbij enige slagen om de arm.

VGZ (325.000 verzekerden) in Nijmegen houdt de premies op 1 januari ook op hetzelfde niveau. Ze beslist rond 1 april aan de hand van meer recente gegevens over de kosten- en premieontwikkeling over eventuele wijzigingen.

VGGN (290.000 verzekerden) in Groningen voert uiteenlopende aanpassingen door. maar het normale tarief gaat met 4 procent omlaag. Een aantal premies blijft ongewijzigd.

Aegon (200.000 verzekerden) houdt de premie volgend jaar volgens een woordvoerder op hetzelfde niveau.

Compensatie

UAP (eveneens 200.000 verzekerden) handhaaft de huidige basispremie eveneens. Een woordvoerder zei dat het verdwijnen van de geneesmiddelen uit de polis precies de kostenstijging in de gezondheidszorg (en met name in de ziekenhuissector) compenseert. Voor mensen die de kosten voor medicijnen niet hadden meeverzekerd, gaat de premie daarom (afhankelijk van het verzekerde pakket) tot 8 procent omhoog.

Hetzelfde geldt voor VZS in Tilburg (130.000 verzekerden). De premies gaan omhoog noch omlaag, met uitzondering van die voor polissen waarin geneesmiddelen niet waren meeverzekerd: die stijgen iets.

Enzico in Amsterdam (75.000 verzekerden) voert, afhankelijk van het soort polis, een premieverlaging door tot 8 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.