+ Meer informatie

Britse pubs mogelijk 24 uur per dag open

4 minuten leestijd

LONDEN (AFP) - De Britse regering heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend dat het vanaf 2004 mogelijk maakt dat pubs en bars 24 uur per dag openblijven. Het doel is om hiermee wilde braspartijen tegen sluitingstijd en vechtpartijen te voorkomen. De nieuwe maatregel moet een einde maken aan een wet die dateert uit de Eerste Wereldoorlog, die gebiedt dat dranklokalen om 11 uur 's avonds hun deuren sluiten. Het gevolg is dat bezoekers vlak voor sluitingstijd nog even flink innemen, om vervolgens zwaar beschonken de straat weer op te gaan.

Pygmeeënstam met

uitsterven bedreigd

KAMPALA (ANP) - De pygmeeënstam Batwa in Uganda wordt met uitsterven bedreigd. Volgens een volkstelling telt deze stam nog maar 75 leden in plaats van 150 tien jaar geleden. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo gisteren. Het Batwavolk, dat in de heuvels rond de berg Rwenzori in de zuidwestelijke district Bundibugyo leeft, is de kleinste stam in Uganda. Het aantal stamleden is de afgelopen jaren snel gedaald als gevolg van armoede en vernieling van hun natuurlijke woonomgeving door oorlogen en falend regeringsbeleid. Door onder meer de uitbreiding van het Semulki Nationaal Park werden de Batwa's verdreven uit hun bossen, waardoor ze afgesneden werden van hun oorspronkelijke leefwijze van jagen en voedsel verzamelen.

Srilankaanse partij

verwerpt vredesplan

COLOMBO (AFP) - De partij van de Srilankaanse president Kumaratunga heeft felle kritiek geuit op het Noorse vredesinitiatief. Bovendien beschuldigt deze Volksalliantie (PA) Groot-Brittannië en de VS ervan "de terreur van de Tamil Tijgers" te steunen. Beide landen proberen op een ontmoeting in Oslo op 25 november geld los te krijgen voor het vredesproces op het eiland. Het was Kumaratunga zelf die vijf jaar geleden Noorse steun zocht voor de voortdurende conflicten. Maar in mei werd daar geen prijs meer op gesteld.

Internationale scholen

sluiten in Indonesië

JAKARTA (AP) - De Amerikaanse en Australische ambassades in Indonesië hebben gisteren hun waarschuwing herhaald dat internationale scholen in het land mogelijk een doelwit vormen voor een terroristische aanslag. Ouders is aangeraden hun kinderen van school te halen. Het merendeel van de internationale scholen in de hoofdstad Jakarta sloot na de waarschuwing zijn deuren. "De ambassade heeft geloofwaardige informatie ontvangen dat scholen met westerse belangen in Jakarta het doelwit kunnen worden van aanslagen", zo luidde het bericht, dat per e-mail werd verstuurd naar Amerikaanse burgers in Indonesië.

Olietanker voor kust

Spanje dreigt te breken

MADRID (AP) - De olietanker "Prestige", die voor de Spaanse kust in moeilijkheden kwam in een storm, kan in tweeën breken als het weer verslechtert. Woordvoerder Lars Walder van het Nederlandse bergingsbedrijf Smit heeft dat gisteren gezegd. De weersverwachting is ongunstig. De tanker sloeg woensdag lek en verloor naar schatting 1500 ton olie. Volgens Smit zit er een groot gat in de zijkant van het schip en is het schip nog niet gestabiliseerd.

Mandaat Duitse leger

Afghanistan verlengd

BERLIJN (AP) - De Duitse Bondsdag heeft gisteren met overweldigende meerderheid ingestemd met het verlengen van het mandaat van de Duitse troepenmacht in Afghanistan. Het mandaat van de ongeveer 1250 Duitse soldaten die deelnemen aan operatie Enduring Freedom liep vorige week af en is nu verlengd tot november volgend jaar.

Tsjechië weigert

Loekasjenko visum

PRAAG (AP) - De autocratische Wit-Russiche president Aleksandr Loekasjenko krijgt geen visum voor Tsjechië, waardoor hij volgende week de NAVO-top in Praag niet kan bijwonen. Dat heeft de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Cyril Svoboda, gisteren bekendgemaakt. "Loekasjenko zou zijn bezoek (aan Praag) gebruiken om thuis zijn positie te legitimeren", aldus Svoboda. Wit-Rusland riep in reactie op de bekendmakin g zijn ambassadeur in Tsjechië terug naar Minsk voor consultatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.