+ Meer informatie

Vlaanderen ongerust over kerncentrales

Incident in Belgische centrale

1 minuut leestijd

VLISSINGEN — De verenigde actiegroepen voor kernstop uit België en ZeeuwsVlaanderen hebben de gemeentebesturen van Hulst en Hontenisse in Zeeland geïnformeerd

centrales in het Belgische Doel

even over de Nederlands-Belgische grens hebben voorgedaan

en die in Zeeland grote onrust hebben veroorzaakt.

Volgens de actiegroepen heeft de kerncentrale bij Doel enltele weken geleden drie tot vierhonderdduizend liter licht radio-actief water in de Schelde geloosd na een incident in één van de centrales na de jaarlijkse splijtstofwisseling.

De directie van de kerncentrale in Doel heeft de Nederlandse autoriteiten van deze incidenten niet op de hoogte gesteld, terwijl daar toch afspraken over bestaan. De actiegroepen wijzen de gemeentebesturen van Hontenisse en Hulst op hun verantwoording met betrekicing tot de gezondheid van de bevolking. Volgens de anti-kembeweging' is de controle op de kerncentrales van de zijde van de Belgische overheid ook onvoldoende. Het speciale kernenergie-controle-orgaan dat vóór 30 april 1981 zou moeten beginnen met de controle op de kerncentrales in België is nog niet geïnstalleerd.

De gezamenlijke werkgroepen tegen kernenergie hebben ook de Nederlandse vaste kamercommissie voor kernenergie over de incidenten in de Belgische kerncentrales geïnformeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.